Skatteetaten, NAV Kontroll, Arbeidstilsynet, Statens vegvesen og Kemneren i Tromsø samarbeidet med lokale skatteoppkrevere i en felles tverretatlig kontroll i Troms. Målet var å avdekke ulovlige forhold i byggebransjen, på bilverksteder, innen bilpleie og restaurantvirksomhet.

Innrømte

Under kontrollen avdekket Skatteetaten og Statens vegvesen en virksomhet som drev verksteddrift uten godkjenning. Vedkommende drev i tillegg uten å være registrert i merverdiavgiftsregisteret og tilsto svart arbeid på stedet. Forholdet vil bli anmeldt, heter det i en pressemelding.

Skatteetaten oppsøkte ti virksomheter som selv hevdet å ikke ha omsetning, men da kontrollørene kom på besøk var det drift på samtlige forretningsadresser. Disse vil Skatteetaten nå se nærmere på. Etaten fant også flere virksomheter som fakturerte med moms, men som ikke innrapporterer denne og heller ikke er registrert i merverdiavgiftsregisteret.

– Vi ser alvorlig på at enkelte aktører velger å unndra skatter og avgifter. Dette bidrar til å undergrave velferdsmodellen, og fører også til at næringslivet ikke konkurrerer på like konkurransevilkår, sier Anne Berit Figenschau, avdelingsdirektør i Skatt nord.

På byggeplasser påtraff Skatteetaten totalt 20 arbeidere som hevdet de mottok lønn uten at dette er innberettet. Skatteetaten mistenker svart avlønning og foretar videre undersøkelser. I tillegg ble ytterligere åtte utenlandske arbeidere påtruffet i arbeid, uten å ha vært til identitetskontroll hos myndighetene. Det vil si at arbeiderne verken har skattekort eller har mulighet til å opprette norsk bankkonto.

Sammen med lokale skatteoppkrevere krevde Skatteetaten inn 1,5 millioner kroner hos næringsdrivende som hadde forfalte skatte- og avgiftskrav.

Stanset farlig arbeid

Arbeidstilsynet stanset arbeid som medførte overhengende fare for liv og helse, herunder arbeid på en byggeplass der trappenedganger ikke var sikret, stillas var uten rekkverk og løfteanordninger på bilverksteder som ikke har nødvendig godkjenning eller vedlikehold.

Arbeidere uten påkrevd HMS-kort ble avdekket hos 13 virksomheter. Arbeidstilsynet inndro også utgåtte HMS-kort og kort fra avviklede virksomheter flere steder. Det er fortsatt utfordringer med manglende arbeidskontrakter i enkelte bransjer, og brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

– Arbeidstilsynet anser samordnede kontroller som virkningsfulle, da vi samlet har bedre virkemidler for informasjonsinnhenting og tiltak. Vi konstaterer at virksomheter som bryter andre etaters regelverk ofte ikke har tilstrekkelig sikre arbeidsforhold for de ansatte, sier tilsynsleder John Arve Skarstad i Arbeidstilsynet.

Nærmere undersøkelser

NAV Kontroll har så langt fire saker som skal utredes nærmere for mulig trygdesvindel.

– Vi kan ikke utelukke at det kan komme flere saker som følge av analysene i etterkant av kontrollene, sier avdelingsdirektør for NAV Kontroll nord, Jannike Syse.

Statens vegvesen deltok på seks kontroller og vil gå til anmeldelse av ett verksted for ulovlig verksteddrift. Vegvesen er fornøyd med resultatet og vil følge opp flere av de kontrollerte virksomhetene i ettertid.