Nasjonale medier skriver om rekordhøye priser på strøm, og høyt forbruk i hele landet på grunn av sprengkulde.

På den første mars-dagen i 2018 skal en kilowatt-time i morgentimene ha kostet 2,45 kroner både på Østlandet, Midt-Norge og i Nord-Norge, ifølge NA24.

Men Hålogaland Kraft konkluderer med at februar måned ikke kom opp i ekstremt høye priser.

– Men vi ser faktisk en 50 prosents økning i spotpris fra NordPool når vi sammenligner februar 2017 og februar 2018. Men dette er normalt, da de siste tre årene har vært unormale lave kraftpriser i forhold til normalt på vinterhalvåret. Dagspriser er ikke nødvendigvis det samme som den prisen månedsregningene ender på. Månedsprisen for februar ble på cirka 40 øre per kilowatt-time, sier salgsansvarlig Elin Westvik i Hålogaland Kraft.

De forventer at det kan komme reaksjoner på regningene for februar, som går ut om cirka en uke.

Siden det er så kaldt, så bruker vi mer strøm.

– Forbrukerne vil nok se et høyere forbruk enn februar i fjor, så det gjør at regninga vil bli høyere kronemessig, forklarer hun.

Fra andre instanser oppfordres folk til å ha på varme, for å unngå andre problemer enn høy strømregning, som for eksempel at vannrør fryser. HLK anbefaler også at man beholder strømmen på.

– Det viktige er å holde en stabil varme. Det som koster penger, er når vi slår av og skal begynne å varme opp igjen, sier Westvik.

Om man er borte på vinterferie eller annet, anbefaler hun likevel å justere ned varmen i husene til for eksempel 19 grader, for å spare på strømmen.