Et høytrykk vil i løpet av neste uke bevege seg nordøstover gjennom Norge og inn over Kolahalvøya, lengst nordvest i Russland. Det er strålende nyheter for sommertørste nordlendinger.

– Høytrykket begynner å bevege seg nordover på mandag, og vil ha sentrum over Kola tirsdag. Det gjør at skikkelig varmt luft fra sør presses nordover, forteller statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

Over 25 grader

I et høytrykk roterer vinden med klokken, noe som gjør at vindfeltene trekker med seg den varme luften fra sør dersom høytrykkssenteret ligger øst for landet. Når høytrykkene legger seg over Kolahalvøya, kommer gjerne «russervarmen» til Troms.

– Det blir ordentlig varmt i Troms, men spørsmålet om hvor mange eksakte grader det blir er avhengig av vindretningen. Den har mye å si for temperaturene nå, forklarer Walløe.

Han opplyser at det på innlandet er ventet opp mot 30 grader, men at det kan bli kjøligere på kysten.

– Får vi fralandsvind, så kommer nok temperaturen godt over 25 grader. Det er høyst sannsynlig, sier han.

Omslag på torsdag

Mandag vil det fremdeles være litt grått, og ikke spesielt varmt, mens det tirsdag, onsdag og torsdag ventes kanonvær. Skal du ut i det fri torsdag kveld, kan det imidlertid lønne seg å ta med seg varme klær som tåler litt nedbør.

– Det handler om å virkelig kose seg mens dere har godværet, for det varer ikke lenge. Høytrykket vil i løpet av torsdag forflytte seg lenger østover, mens et lavtrykk kommer inn over kysten. Torsdag kveld vil det regne, og temperaturene vil falle, opplyser meteorologen.

Tørt fredag og lørdag

Heldigvis skal regnet gi seg i løpet av fredagen. Fredag kveld og lørdag blir det tørt, men det vil fremdeles være kjøligere enn tidligere i uka, sier Walløe.

Det er ikke ventet mye vind fram mot neste helg.

– Nei, det blir rolig vind, med gode sjanser for en fralandskomponent, legger Walløe til.