– Det oppleves som et mareritt som du ikke kan beskytte deg mot, sier hun.

Var fritt vilt

Tidlig på 2000-tallet oppsto det en voldsom rykteflom om at Aspaker og daværende festspilldirektør Tove-Karoline Knudsen hadde et forhold.

– Jeg kjente Tove Karoline, men vi var ikke omgangsvenner. Vi var imidlertid begge single damer – og da er du nesten fritt vilt, sier hun.

I første omgang overhørte Aspaker ryktene.

– Så ringte VG og spurte rett ut om det var sant at jeg hadde et forhold til Tove Karoline Knutsen. Jeg fikk også det samme spørsmålet fra noen flyvertinner jeg kjente. Det føltes som om ryktene var blitt til en epidemi som spredde seg med rekordfart. Jeg ble rett og slett vettskremt over hva jeg hadde i vente, sier Aspaker.

– Gikk ut i avisa

Hun innså at hun ikke klarte å slukke brannen. Hun tok kontakt med Tove Karoline Knutsen, som også var konfrontert med ryktene.

– Jeg ringte daværende redaktør Odd Rikard Olsen og forklarte situasjonen. Han laget et oppslag der vi fikk tilbakevist alle ryktene, sier Aspaker.

Hun synes det er trist at folk fabrikkerer usannheter som rammer de berørte – og ikke minst deres familier.

– Det føltes som et bakholdsangrep og det tappet energien. Etter at vi gikk ut i avisen, stoppet ryktene. De fleste i Harstad leste lokalavisen, og gjennom dette oppslaget skjønte folk at ryktene var falske. Folk tråkker over en grense når de spekulerer i andres privatliv, sier hun.

Grafsing i sjela

Hun gir Marianne Bremnes sin fulle støtte, og synes det var riktig av ordføreren å ta et oppgjør med ryktesprederne.

– I min tid hadde vi ikke Facebook der vi selv kunne nå ut til folket. Terskelen for å ringe lokalavisen var stor, men det var den mest effektive måten å få stoppet ryktene på, sier Aspaker.

Hun beskriver seg selv som tøff og robust, men synes det var ille at folk går inn i sjela til andre og grafser.

– Det er slett ikke ok. Og i slike saker er ryktene særdeles seiglivede. Som regel er den det gjelder den siste som får vite om ryktene, sier Vik Aspaker