Harstad Tidende tok pulsen på kafélivet tirsdag mellom klokka 11 og 13. Konklusjonen er klar: Du trenger ikke stå i kø for å få plass ved bordet om du oppsøker sentrum en formiddag for å handle og ta en kopp kaffe. Bare på Jordbærpikene i Bysenteret var det rift om plassene. På flere andre steder var det helt folketomt.

Good old days

På Cafe Chocolat nede på havna møtes 70 pluss-gjengen som var barnefødt på Tofta, Høgfors og Kilhus i hine hårde dager. Annen hver tirsdag møtes Åge Lamo, Arne Lamo Pedersen, Kato Hansen, Hugo Ingebrigtsen, Steinar Simonsen, Kjell-Ivar Ingebrigtsen, Kjell-Roar Kanebog og andre fra nordsida som måtte dukke opp. De har funnet sitt stamsted. Her løser de verdensproblemer, og mimrer om good old days på Kilhus før og etter veien ble asfaltert en gang sent på 60-tallet. Og den gang da det myldret av folk på Pængelaushjørnet på Torvet.

– Vi trives her på kaféen ved havna, ikke minst fordi det er flott vertskap her, sier de.

Sentrum ut av sentrum

70 pluss-gjengen er alle glade i sentrum, og framsnakker gjerne byen de har vokst opp i. Likevel ser de at sentrum tappes for kunder og at stadig flere kjører gjennom byen til Sjøkanten Senter og Amfi Kanebogen.

– Jeg synes sentrum er ødelagt, sier Hugo Ingebrigtsen, godt kjent i byen etter et langt arbeidsliv hos Brødrene Bothner.

– I stedet for å betale for å kjøre inn til byen, skulle vi fått premie for å kjøre inn, humrer en av herrene, som konstaterer at sentrum er flyttet ut av sentrum.

– Det startet da Kanebogen Senter åpnet i 1985, hevdes det rundt kafébordet. Og de forholdsvis store utbyggingene på de to sentrene i det siste har ikke akkurat gjort hverdagen enklere for dem som driver i sentrum.

– Gode råd til politikerne for å få fart på byen igjen?

– Glem bevaring av Gammelbrygga. La Angelsen få bygge sin leilighetsblokk, og sett begrensninger til utformingen av bygget, sier Lamo.

– Helt enig, sier Kjell-Roar Kanebog, arkitekt av yrke.

Han mener byens uttrykk er endret i negativ retning de siste 10-20 årene. Dette fordi sjøen stenges ute i for stor grad av høy og tett bebyggelse langs hamna.

– Se til Reykjavik, der har islendingene gjort det eneste rette. Blokkene ligger tilbaketrukket og byen er åpen og synbar. Her i byen er vi i ferd med å legge sentrum i skyggen, sier han.

Parkering

Når det gjelder positive tiltak for byen har 70 plusserne et klart råd til politikerne: Innfør en prøveordning med gratis parkering på lørdagene for å trekke folk til sentrum slik at sentrumsbutikkene kan konkurrere med sentrene utenfor parkeringsavgiftens område.

– Vi har en flott by med mange gourmetrestauranter og fantastiske nisjebutikker, sier de, og fortsetter: Politikerne må gjerne ta seg en tur innom Cafe Chocolat en tirsdag for å snakke med oss. Vi har mange gode råd vi kan gi dem, sier herrene.

Mindre prat, mer handling

Driver av Cafe Chocolat, Bernd Kossmann, gleder seg over at kundene strømmet på tirsdag.

– I går var det helt dødt. Det var trist. Slike dager kan vi ikke ha ofte, for det lønner seg ikke, sier han.

Kundegrunnlaget ble kraftig redusert da kjøpesentrene åpnet utenfor byen for rundt et år siden.

– Har du et godt råd for å få mer liv i sentrum?

– Prat mindre og ta beslutninger raskere, sier Kossmann med klar adresse til de folkevalgte.

Fullt: Jordbærpikene i Bysenteret har i perioder fullt hus, men som regel finner gjestene et ledig bord.
Dyrt: Huseyin Kaja på City mener bompenger og parkeringsavgift gjør kafebesøket dyrt for barnefamilier.