Å tråkle myrene etter skogens gull er noe mange entusiastiske bærplukkere ser frem til, eller å kunne plukke litervis med blåbær og tyttebær i skogskråninger. For noen holder det kanskje å ta med seg spanna i jordbærhagen.

Det er aldri garanti for å finne modne bær. Ekspertene er derimot optimistiske før starten på årets bærsesong.

– En god del jordbær

Marianne Vik har drevet jordbær- og bringebærproduksjon de siste 16 årene. Frosten tok en del av jordbæra i vinter, men likevel spår Vik en god sesong.

– Jeg er veldig spent. Blomstringen har vært bra i år, og vi har også funnet enkelte modne bær allerede. Vi hadde en god vår der veksten kom tidlig i gang, etterfulgt av en skureperiode. Bæra er flink til å tilpasse seg, og blomstringen kom i høvelig normal tid, fastslår Vik, som har 15-16 mål i drift på gården i Kvæfjord.

Hun tør ikke spå hvor mange liter bær som vil bli plukket i åkrene i sommer.

– Det vil komme en god del jordbær i år, og tror det vil bli en bra sesong.

Reduksjon

Vik fikk seg en stor overraskelse da hun i vår oppdaget at jordrotter hadde invadert tunnelene der hun dyrker jordbærplanter og bringebærbusker. Gnagerne gjorde skader for flere tusen kroner. Verst gikk det ut over bringebæra etter de firbentes herjinger.

– Jordrottene gjorde 40-50 prosents skade på bringebærbuskene. Vi har latt noe stå oppe for å se om det kan berges, men det vil helt sikkert bli en reduksjon, sier hun.

Vik har derimot registrert at det har vært en svært god blomstring på multebæra i skogen.

– Jeg har også hørt at det ser bra ut for blåbær og tyttebær også.

Flott blomstring

Ann Christin Theodorsen på Dverberg Prestegård i Andøy er på mange måter en multeekspert. Normalt har prestegården både selvplukkdager og egen innhøsting for videresalg.

– Jeg har ikke rukket å se ordentlig etter på myra, men jeg kan si for sikkert at det vil bli bær, sier Theodorsen, og fortsetter:

– Det var flott blomstring, men jeg tror ikke det blir så bra som det så ut til tidligere i sommer.

I fjor var det helt fritt for bær på myrene.

– Man måtte opp på fjellet for å finne bær i fjor.

Bestøvning

Arne Claus Nilssen mener det er litt for tidlig å spå bærsesongen i marka.

– De forskjellige bærtypene er avhengig av bestøvning, og da er insektene viktig. Det har vært en blanding i år, og bæra kan enda ta seg opp hvis det blir ordentlig sommervarme, sier Nilssen, som er professor i entomologi ved Universitetet i Tromsø.

– Som regel må man vente til i slutten av juli eller i august for å kunne plukke multer. Noen ganger kan man gjøre det tidligere. Det avhenger av temperaturen fremover. Blåbær kan være moden i slutten av juli, mens tyttebær ofte ikke er moden før i september.