10. november i fjor fikk foreldrene til barn i Brattbakken barnehage i Harstad følgende beskjed: I virksomhetsplanene for Harstad kommune 2016-2019 er det foreslått at blant annet Brattbakken legges ned allerede høsten 2016. Rådmannen foreslår nedleggelse av til sammen 70 barnehageplasser, hvor Brattbakken utgjør 36 av disse.

I kommunestyret i desember ble det vedtatt at Brattbakken barnehage vil bestå ett år til - ut barnehageåret 2016-2017, men på grunn av usikkerheten føler mange seg tvunget til å søke overflytting allerede fra barnehageåret 16/17.

Forslaget kommer om lag ett år etter at det har vært gjennomført store omveltninger for barn og voksne i barnehagen.

Rådville

Nå etterlyser foreldrene en grundig redegjørelse fra rådmannens argumentasjon om å legge ned barnehagen ut i fra dagens situasjon - uten å opprette nytt tilbud i sentrum.

– Noen av barna i denne barnehagen flyttet nylig fra Rønningjordet barnehage og Kaarbøjordet barnehage, sier forelder Trude Perander. og fortsetter:

– Vi føler oss presset, fordi vi aner ikke hva det riktige valget er. Vi kan ikke vite om disse prognosene er riktige, og vi er veldig spente om det er nok barnehageplasser eller ikke. For er det nok plasser, vil vi gjerne være her. Samtidig er det veldig mange søsken her, og mange venter flere barn. De som har små barn står i en situasjon hvor de ikke er lovet plass til den minste.

Frist

Foresatte har frist til 10. februar for å søke overflytting til en ny barnehage.

– Foreldre blir tvunget til å søke barna bort i frykt for å ikke vite hva som skjer fremover. Vi kan ikke sitte på gjerdet å vente, sier Perander.

Barna i Brattbakken barnehage har blitt rammet av overflytting tre ganger på tre år.

– Det at foreldrene ikke får informasjon skaper unødig uro i mange familier. Dette er i tillegg barn som tidligere har blitt utsatt for mye overflytting. Skal barna atter en gang utsettes for dette? spør Perander.

– Jeg flyttet ikke hjem til Harstad fra Bergen for å bruke timevis til barnehagen. Det var blant annet nærheten til barnehagen som fikk oss til å flytte hit. Hvis man skal bruke timevis på levering, er en viktig gode ved å bo i en småby borte, tilføyer forelder Malin Rognlid.

Frustrerte

I virksomhetsplanen peker rådmannen på at det er nødvendig å redusere antallet barnehageplasser for å unngå at plasser i både kommunale og private barnehager blir stående ubrukt.

Åshild Nilsen, vara i FAU Brattbakken, forteller at det merkes at mange foreldre er engstelig.

– Hva skjer med ungene våre, og hva blir den nye hverdagen? Det lurer mange på nå, sier Nilsen, og fortsetter:

– Jeg merker at det er mange foreldre som er frustrerte og ikke vet hva de skal gjøre. Vi opplever at familier i sentrum og som allerede har barn ikke vet hva de skal gjøre nå når de har ett-åringer som skal ha barnehageplass fra høsten 2016 og noen fra høsten 2017. De opplever det vanskelig å vite om de allerede må søke overflytting til annen barnehage for å få plass til begge barna i samme.

– For lite informasjon

De forteller at barnehagen har sendt inn et brev til kommunen. Der ble det foreslått at Brattbakken barnehage kan flyttes som helhet til en annen eiendom i sentrum, og stilte samtidig spørsmål om hvilke tanker politikerne har om mangel på barnehageplasser i sentrum.

Nilsen reagerer først og fremst på lite informasjon fra kommunen til foreldre rundt prosessen.

– Både foreldre og ansatte er opptatt av å vite hvilke planer kommunen har angående barnehageplasser i sentrum videre, og har formening om at det fortsatt er behov for disse barnehageplassene i sentrum, sier hun, og fortsetter:

– Vi får ikke vite hva som skjer.