Elevene på Stangnes videregående skole må legge mobiltelefonene fra seg i dertil egnede telefonhyller når de entrer klasserommet. Skolen har utprøvd systemet siden i fjor, og har nå bestilt mobilhyller til alle klassene.

– Ideen kom fra en lærer på byggfag. Han hadde laget ei mobilhylle som elevene skulle legge mobiltelefonene sine i. Da jeg gikk vernerunde i fjor, så jeg den. Og da lærerne på Teknikk og industriell produksjon fant et bilde av ei mobilhylle i plast, bestilte vi straks 80 til uttesting i VG1-klassene, forteller rektor Sylvi Berg.

Suksessen var et faktum, spesielt blant lærerne.

– Flere lærere spurte om ikke de også kunne få slike bokser i klasserommene, så nå har vi bestilt til hele skolen.

Sylvi Berg forklarer investeringen slik:

– Vi ønsker at oppmerksomheten skal være mot læring. Nesen og aksitet er gjerne raskt nedi pc-en, men mobilen kan være forstyrrende. Vi håper dette bidrar til en god læringssituasjon, sier rektoren, som ikke ser bort fra at det kan komme sure reaksjoner.

– Jeg regner med reaksjoner. Men argumentasjonen for mobilhyller er så god at det skal bli vanskelig å protestere. I ordensreglementet står det nemlig at mobiltelefoner ikke skal være tilgjengelig i skolemiljøet, sier Sylvi Berg.

Reaksjoner kan saktens komme, men elevene på Teknikk og industriell produksjon synes ordningen er grei.

– Det er ikke noe problem, sier Johannes Aronsen. – Men jeg skulle jo gjerne kunnet beholde den.

For Aronsen har det gått automatikk i å legge fra seg telefonen før han setter seg bak pulten.

Og lærer Yrian Hjelseth er tilfreds.

– Vi får mer fokus på det vi driver med. Alle blir jo påvirket når telefoner piper. Nå slipper vi det. Selv legger jeg fra meg telefonen får jeg går i klassen, sier han.

En annen elev mener han kan gå glipp av noe når han må legge telefonen fra seg i hylla.

– Jeg går jo glipp av masse på sosiale medier, sier han.

Men vi aner et smil på leppene. Så da er det kanskje ikke det helt store problemet.