Isen har tatt stålgrep i Harstad. Professor i skadeforebygging, Børge Ytterstad, oppfordrer alle til å utstyre seg med pigger eller brodder når de går ut på glattisen.

Ytterstad blir bekymret når han hører at det er kraftig nedgang i antall eldre og uføre som bestiller strøsand gjennom Frivillighetssentralen i år.

Les også: Seksjonsoverlegen sier at Harstad er for glatt og mørk

Mange beinbrudd

Ytterstad gikk i sin tid i bresjen for etablere et skaderegister ved UNN Harstad. Det forteller blant annet at det fra 1994 til 2015 skjedde 4241 fallulykker på glattisen i Harstad, både på offentlig og privat vei. Fallene resulterte i 1600 beinbrudd.

Mye på grunn av Ytterstads skadeforskning, innførte Harstad en ordning der hjemmeboende eldre kan bestille sand for å unngå knall og fall på glattisen når de skal utfor døra. Ordningen ble innført i 2000, og er et spleiselag mellom kommunen og Harstad Røde Kors. Kommunen bekoster strøsanden, mens Røde Kors kjøper inn bøtter og strøskufler. Folk ringer til Frivillighetssentralen, som så administrerer bestillingene.

Berger liv

– Arbeidslaget og kommunen utfører en særdeles viktig jobb, sier Ytterstad. – Det finnes mange eksempler på at eldre faller på glattisen rett utenfor hjemmet når de skal ut og hente avisen, eller når de går til garasjen. Derfor er sandstrøing så viktig for å forebygge ulykker. Ordningen er med på å berge liv, sier han.

Børge Ytterstad oppfordrer alle eldre hjemmeboende om å benytte seg av strøtilbudet.

– At det er godt strødd på trappa og utenfor inngangen kan spare mange for lårhalsbrudd. For den enkelte innebærer det å brekke lårhalsen store lidelser, i verste fall med dødelig utfall. Vår forskning viser at kvinner som har brukket lårhalsen har seks ganger større risiko for å dø det første året etter fallet, enn kvinner som ikke har vært gjennom det samme. For menn er statistikken enda verre. Den viser at risikoen for å dø er åtte ganger større første året, enn hos menn som ikke har brukket lårhalsen.

Et lårhalsbrudd koster rundt en halv million kroner i behandling, rehabilitering og sykehjemsopphold.

Du ringer, de bringer

Ordningen med strøsand til eldre og uføre er enkel og effektiv

– Vi fyller opp to bøtter med til sammen 40 liter sand og kjører hjem til den enkelte. Vi oppfordrer folk til å ta bøttene inn slik at sanden holder seg varm. Da virker den bedre når det strøs, sier arbeidsleder Øistein Rørvoll i Arbeidslaget.

Også han er bekymret over at så få eldre har bestilt sand når det er så glatt som nå.

– Normalt pleier vi å kjøre ut sand til nærmere 500 eldre og uføre i løpet av sesongen, men i år er det bare 208 personer som har bestilt. Vi tror det skyldes at mange ikke kjenner til ordningen, sier Rørvoll.

– Hva koster det å få sanden brakt hjem til ytterdøra?

– Tjenesten er i utgangspunktet helt gratis, men det ligger ved en giro slik at folk kan gi Røde Kors en liten pengegave som takk for de to bøttene og spaden. Det er opp til hver enkelt om de vil betale, sier Rørvoll.

Han understreker samtidig at det er viktig at folk bestiller ny sand når første bøtta er tom.

– Da er de trygge på at strøsanden er i hus når mildvær og is slår til igjen, sier Rørvoll.

Folk må sko seg

Koordinator Elin Storsletten i Trygge Lokalsamfunn oppfordrer på generelt grunnlag folk til å ta ansvar for egen helse når de går ut på glattisen.

– Det er for tiden veldig glatt. Folk må sko seg godt, bruk brodder, piggsko eller sko som har såler med såkalt «arctic grip». De skal være sklisikre, men er uten pigger, sier Storsletten.

Livsforsikring: Professor Børge Ytterstad oppfordrer eldre til å benytte tjenesten, som er med på å berge liv. Foto: Troms Folkeblad