Politiet har opprettet en straffesak mot Frp-politikeren.

Renate Myhre Medby, politiinspektør ved Oslo politidistrikt, sier til VG onsdag morgen at Amundsen ikke vil forklare seg til politiet.

– Det er en rett han har, sier hun.

Han har fortsatt status som mistenkt i saken.

Politiet har mottatt fire anmeldelser fra enkeltpersoner mot Amundsen, opplyser de til VG. De fire mener uttalelsene var rasistiske.

Politiet vil etterforske saken for å se om ytringene er straffbare etter straffeloven § 185.

Renate Myhre Medby

Politiinspektør

– På bakgrunn av anmeldelsene, så har vi også sett på ytringene som Amundsen har kommet med, og tenker det er riktig å iverksette etterforskning for å avdekke om det har skjedd straffbare forhold, altså om uttalelsene anses som hatefulle ytringer, sa Myhre Medby til VG tirsdag.

Amundsen har ikke besvart VGs henvendelser onsdag.

Trakk seg etter Facebook-innlegg

Amundsen var justisminister i Erna Solbergs regjering fra 2016 til 2018. Han trakk seg som leder av justiskomiteen søndag, etter å ha fått massiv kritikk etter flere kontroversielle uttalelser på sosiale medier.

Torsdag forrige uke uttrykte han sin støtte til Israel i et Facebook-innlegg, som førte til høy temperatur i kommentarfeltet.

I en av kommentarene på sin egen Facebook-status skrev han:

Foto: Skjermdump Facebook

På spørsmål fra VG om han førte liste over islamister, svarte han:

– Selvfølgelig ikke. Det overlater jeg til PST. Jeg har hverken forutsetning, interesse eller mulighet til å føre noen lister over islamister, sa Amundsen til VG.

I et av innleggene fikk Amundsen følgende beskyldning: «Med Israel for Folkemord. Psykopater».

Da svarte han:

Foto: Skjermdump Facebook

Samme dag skrev Amundsen en Facebook-kommentar i forbindelse med et innlegg han la ut om kvinnedagen om «radikale kvinnemennesker» som han skrev at ikke vet «opp eller ned på en penis». Innlegget ble senere slettet.

I forbindelse med kvinnedagen, skrev han dette:

Foto: Skjermdump Facebook

– Jeg har skrevet ting på Facebook i beruset tilstand, med et språkbruk som stortingsrepresentanter bør avstå fra. Det gjenspeiler ikke meg som person, skrev han i en skriftlig uttalelse til VG.

Amundsen har ikke ønsket å beklage noe av det han har skrevet.

Da Amundsen trakk seg fra komitéleder-vervet, mente han at han ikke har gjort noe ulovlig.