Troms og Finnmark har ifølge Nav de største utfordringene med rekruttering per nå. Det er det eneste fylket der mangelen på arbeidskraft øker sammenlignet med 2022, mens ledigheten øker i landet for øvrig.

Størst er rekrutteringsproblemene i Midt-Troms og Midt-Finnmark, som ligger over snittet i fylket, viser Navs Bedriftsundersøkelse.

Bedriftene i fylket kunne ha ansatt 4451 flere i 2023 dersom de fikk tak i personer med riktig kompetanse. Størst er etterspørselen etter sykepleiere, der 340 flere kunne vært i arbeid, beregner Nav.

– Helserelatert kompetanse er uten tvilen av de mest kritiske kompetansene for oss nå og fremover. Du kan være trygg på å få jobb dersom du satser på helsefaglig utdanning, uttaler Navs fylkesdirektør Kristin Røymo i en pressemelding.

Nav tilbyr derfor tilpassede rekrutteringsløp som fører til fagbrev, også for de som har behov for å heve språkferdigheter underveis, minner hun.

Desidert størst mangel er det innen yrkene sykepleiere og helsefagarbeidere, deretter følger butikkmedarbeidere og andre helseyrker. Det er også stor etterspørsel etter lastebil- og trailersjåfører, kokker og grunnskolelærere.

– Ett av de mest interessante funnene i år er at Troms og Finnmark skiller seg ut som det eneste fylket hvor den estimerte mangelen på arbeidskraft øker sammenliknet med 2022, uttaler Røymo.

Til Nav sier 29 prosent av bedriftene at de vil inkludere nye ansatte med ekstra oppfølging og tilrettelegging for å komme i jobb, noe Nav opmunrer til.

Norsk sykepleierforbund: – Regjeringen må ta grep

Ifølge Nav viser mangler det på landsbasis 4650 sykepleiere og 700 spesialsykepleiere.

Norsk Sykepleierforund (NSF) er bekymret.

Lill Sverresdatter Larsen forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Sunniva Tonsberg Gaski

– Det er flere tusen ubesatte sykepleier-, spesialsykepleier- og jordmorstillinger, samt at vår undersøkelse viser at Helse-Norge brukte over 2,4 milliarder på helsevikarer i 2022. Det betyr at Regjeringen må ta grep. Vi må sørge for at sykepleiere får bedre lønn og mindre belastning, mener forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF.

– SSBs framskrivinger er urovekkende, men dette er ikke bare en fremtidig utfordring den er her allerede nå. Dette går ut over pasientsikkerhet og beredskap. Skal vi løse disse fremtidige og nåværende utfordringene så må vi få noen av de rundt 17 000 sykepleieren som jobber andre steder enn i helsetjenesten tilbake til yrket. Skal vi klare dette må lønna opp og belastningen ned, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun viser til SSBs rapport «Arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2040», som viser at landet vil ha behov for 100.000 sykepleierårsverk i 2040.