– Vi er i en svært alvorlig og ytterligere forverret situasjon den siste måneden, selv om Finnmarkssykehuset og UNN ser ut til å begynne å ha tiltak som ser ut til å ha effekt. Vi har vært overoptimistiske med tanke på økonomisk gevinstrealisering.

Det uttalte Cecilie Daae under forrige styremøte i Helse Nord 26. oktober.

Mandag kom nyheten om at Helse Nord-direktøren fratrer stillingen 26. november, og at hun er sykemeldt inntil videre. I pressemeldingen som ble sent ut i forbindelse med oppsigelsen, begrunnet Daae beslutningen med egen helsetilstand.

Det var NRK Nordland som først presenterte nyheten mandag formiddag.

iTromsø fikk fredag innsyn i Daaes ansettelsesavtale signert 13. januar 2020, som bekrefter at sluttavtalen var en del av direktørens kontrakt.

Etterlønn til fratredelsesdatoen

I sluttavtalen fremkommer det at Daae mottar et «sluttvederlag» i seks måneder, altså seks hele månedslønner, etter stillingens opphørsdato 31. mai 2023.

Beløpet som utbetales fra 31. mai, tilsvarer totalt omtrent én million kroner.

«Dersom styret etter eget ønske eller i samråd med administrerende direktør beslutter å avvikle direktørens arbeidsforhold, skal administrerende direktør ha rett til etterlønn fra fratredelsesdatoen. Sluttvederlag skal ikke benyttes når lederen selv har tatt initiativ til oppsigelsen», står det i ansettelsesavtalen.

FORSTÅR: Styreleder i Helse nord, Renate Larsen, sier hun forstår at det kan oppfattes som at sluttavtalen til Helse nord direktør Cecilie Daae er meget gunstig, omstendighetene tatt i betraktning. Foto: Tora Lind Berg

– En del av ansettelsesavtalen

iTromsø har denne uken etterspurt svar på omstendighetene rundt forhandlingene, samt direktørens helsetilstand. Både Cecilie Daae og Renate Larsen har fått anledning til å komme med en utdypende forklaring.

Flere av styremedlemmene har blitt forsøkt kontaktet, hvorpå to av dem svarte. De ønsket ikke å kommentere sluttpakken, og begge henviste til styrelederen for utdypende kommentarer.

Renate Larsen svarer torsdag på e-post til iTromsø at sluttavtalen er gitt i henhold til Daaes ansettelsesavtale fra 2019. Hun sier hun forstår at sluttavtalen kan oppfattes som gunstig, de økonomiske omstendighetene i helseforetaket tatt i betraktning.

Videre forløp korrespondansen med styrelederen som følger:

– Hva står det i ansettelsesavtalen om sluttlønn?

– Der står det som nå er regulert i sluttavtalen.

– Hva vil skje med utbetaling av lønn og sluttavtale om Daae skulle tiltre i en annen stilling innen oppsigelsestidens utløp?

– Ved ansettelse i ny stilling eller ved næringsinntekt, skal sluttvederlaget reduseres med et forholdsmessig beløp beregnet på grunnlag av ny årsinntekt. Reduksjonen skjer etter at vanlig oppsigelsestid for stillingen er ute.

– Økonomien til Helse nord er presset. Hvilke signal sender foretaket til helsearbeidere og andre ansatte gjennom sluttavtalen til direktøren som flere oppfatter er meget gunstig?

– Jeg forstår at dette kan oppfattes slik. Sluttavtalen er regulert i ansettelsesavtalen fra 2019, avslutter hun.