Ny leder av Harstad janitsjar, Kenneth A. Sørensen, sier at korpset i sitt forrige årsmøte vedtok å avslutte salget av heliumballonger på 17. mai.

Salget har stått for betydelige deler av korpsets inntekter, rundt 30.000 kroner årlig. Samtidig har det blitt økende fokus nasjonalt på de uheldige sidene av heliumballonger. Forurensing og en mangel på helium i verden var momenter som fikk korpset til å gi opp den faste praksisen med salg på 17. mai.

Støtte fra ordføreren

Mandag fikk korpset en henvendelse fra ordfører Marianne Bremnes som ønsket at korpset skulle kutte ut salget i et ledd av kommunens arbeid med å bruke mindre plast.

– Da fikk jeg høre at de allerede har vedtatt å slutte med ballongsalg. Siden dette er en viktig del av inntektskilden, vil kommunen bidra med 10.000 kroner i år til foreningen, sier Bremnes.

Korpset setter pris på håndsrekningen og kaller gesten raus.

– Selv om salget har stått for betydelige inntekter, må vi huske at forurensingen i Harstad ikke har vært like omfattende som andre steder. I Bergen har de for eksempel kuttet snora på alle ballongene som ikke ble solgt. Det har ikke skjedd her, sier Sørensen.

Janitsjaren skal nå se seg om etter nye inntektskilder.

– Vi spiller ikke musikk for å selge ballonger. Nå håper vi å tjene mer på å spille musikk. Kanskje er det noen bedrifter som vil inngå et samarbeid?

Jobber miljørettet

Ordfører Marianne Bremnes sier at hun og kommunen fortsetter jobben med å kutte ned på bruken av plast.

– Vi har kuttet ut all bruk av engangskrus. I kantina har jeg bedt om noe annet enn plastbeger til salaten og det har vi fått. Det skjer litt og litt.