Dermed må Harstad gjøre som kommunen har gjort gjennom 100 år, satse på en industri basert på havets rikdommer. Tidligere var dette silda, nå er det laks, olje og handel. Dette er næringssjef Bjørn Akselsens konklusjon etter å ha sett på utviklingen.  Han mener Harstad har alle muligheter til å heve seg fra sin 131.plass på NHOs KommuneNM-liste.

­–  Nå skal det også sies at nordnorske kommuner generelt sett har hevet seg betydelig siden denne lista kom i 2009. Det har også Harstad gjort, men vi har forbedringspotensial på flere områder. Mest utfordrende er å styrke rekrutteringen til jobbene innenfor vekstområdene, sier Akselsen.

Leverandør/service

Fagbrev og kompetanse på alle nivå er et nøkkelord for utviklingen av ”de blå næringene”.  Flere havbruksselskaper har etablert seg og driver virksomhet i Harstad. Dette gjelder også innen fiskeri og petroleumsindustrien, Oppgaven for harstadsamfunnet vil da bli å sørge for en oppegående og dyktig service- og leveranseindustri til disse næringene.

- Denne industrien finnes her allerede og må videreutvikles. Vi har en verkstedindustri som er på vei oppover etter å ha vært i en lang bølgedal. Innen  denne industrien og alle de tilhørende fagområdene må det bygges kompetanse, sier Akselsen.

I dag er oljeindustrien inne i en bølgedal. Men man ser allerede nå at denne industrien er i ferd med å komme seg.

- Også her vil det være behov for folk i framtiden. Behovet for fossil energi vil trolig ikke kunne erstattes av fornybar energi i dette århundre, sier Akselsen.

Viktig handelsnæring

I Harstad investeres det nå store summer i to nye kjøpesenter. Kommunens innbyggere stiller også opp med store investeringen i ny infrastruktur ( F eks Harstadpakken, Bjarkøyforbindelsene og utbygging av havna).

Denne aktiviteten har også investorer  utenfra lagt merke til, forteller Akselsen.