Det forteller AMS-koordinator (automatisk målesystem) Kjell Luneborg i Hålogaland kraft.

– På det meste ble det skiftet 700 målere i uken, noe som betyr at vi ligger godt an. Vi har frist til 1. januar 2019, da skal det ikke være mange igjen, sier han.

Han benytter anledningen til å skryte av innbyggerne.

– Folk har vært lette å be, selv om noen har vært nødt til å ta fri fra jobb. De med kodelås har vist oss så stor tillit at vi har fått koden til ytterdøren, sier han.

50 svarer ikke på henvendelser

De nye målerne for vel 25.000 abonnenter koster mellom 70 og 80 millioner kroner. Dette er et landsomfattende prosjekt som koster milliardbeløp.

– Det er kundene som betaler regningen gjennom økt nettleie, men på sikt vil det nye systemet gi mer effektiv, rasjonell og bedre overvåking av nettet. Det vil gi lavere utgifter som igjen gir lavere nettleie til kunden, sier han.

Det er ikke alle som er like begeistret for utskiftingen. Nærmere 50 abonnenter svarer ikke på henvendelser.

– Vi har forsøkt på telefon, sms og epost, uten respons. Noen bor trolig borte om vinteren, men vi forventer at folk gir tilbakemelding. Disse personene skal vi ha prøve å komme i dialog med, får vi ikke til et skifte av måler, kan de få høyere nettleie, siden dette vil gi oss merkostnader, sier han.

Målingen sendes til Sverige

Så har vi de som har fått montører på døren, men der montørene har snudd med uforrettet sak.

– Mellom 300 og 400 abonnenter mangler hovedsikring som står før måleren. Dette gjelder spesielt borettslag. Montørene hos det innleide selskapet Oneco har en klausul i kontrakten som sier at de skal skifte måler der den er spenningsløs. Men disse husstandene trenger ikke å fortvile. Vi sender i stedet ut folk fra Hålogaland kraft. Disse har godkjenning til å jobbe under spenning, sier han.

Alle målerne blir koblet til en stor driftssentral som faktisk ligger i Sverige.

– Måleravlesningen sendes først til Sverige, før den sendes videre til vårt avregningssystem. Faktura kommer fra oss, sier han.

Luneborg forsikrer at data ikke vil komme på avveie, for det er lagt inn flere lag med sikkerhet i systemet.

– Det er kryptert data som leses av i Sverige. Systemet er ikke mulig å hacke. Det er strenge krav til sikkerhet for personvern, stråling og datasikkerhet. De nye målerne har ingen helserisiko for folk, sier han.

For at alle målerne skal kunne leses av automatisk er det satt opp 514 radiomastere som er knyttet opp til målerne.

– Dette er spesiallagede skap som tåler å stå ute i all slags vær og er viktig for stabil måling. Disse boksene er produsert i Brøstadbotn. Vi ønsker primært å bruke så lokale leverandører som mulig, sier han.

EE-avfall: De gamle målerne havner hos HRS. Foto: Odd Leif Andreassen
Lokal: Denne boksen er spesialprodusert i Brøstadbotn til bruk for Hålogaland kraft. – Denne er robust og tåler alt fra sterk kulde til varme. Den har doble vegger og det er innlagt varmeelement for blant annet å unngå kondens, sier Kjell Luneborg. Foto: Odd Leif Andreassen