Over 80 spillere vil fra fredag fram til søndag spille svært mange partier i FINN Chess International i byen. Nærmere bestemt ved Heggen videregående skole.

Innledet

– Jeg synes det er flott at Harstad Sjakklubb klar å få så mange jenter til en slik turnering. Det er flott. Det er også viktig at klubben engasjerer seg i skolen med sjakk på klassetrinnene der, sa Marianne Bremnes, som fredag kveld holdt tale for de over 80 deltakerne på engelsk.

– Det er en internasjonal turnering som helt klart vil bli kusket. Flott at den lokale klubben har tatt med seg flere av de amerikanske sjakkjentene rundt i skolen i løpet av dagen, sier Bremnes, som kunne fortelle at Harstad kommune og Troms fylke har bidradd for at turneringen skulle få så mange deltakere.

I skolen

– Sjakk har for alvor kommet inn i Harstad-skolen i år. Jeg har selv besøkt Medkila skole. Der var det svært mange engasjerte spillere av begge kjønn. Skolen har også markert seg meget sterkt i nasjonalt mesterskap i skolesjakk, sa Bremnes.

– Jeg erklærer dermed den internasjonale sjakkturneringen på Heggen for åpnet med å ta det første trekket, sa Marianne Bremnes, som tok det første trekker i kampen til Jon L. Hammer ved et av de mange bordene som var oppstilt ved Heggen videregående skole fredag kveld.

Ved bordet ved siden av satt Tromsø-jenta Monika Machlik (16) som skulle møte engelske IM Jovana Houska i sin første kamp. En av flere oppgjør mellom kvinnelige sjakkspillere som vil bli utkjempet denne helgen.

Ny vri

– Vi kan ikke konkurrere med Tromsø om sjakkolympiaden i 2014. Derfor har vi gjort vår vri med å prøve å lokke de fremste kvinnelige sjakkspillerne til FINN Chess International.

— Tromsø-jenta Monika Machlik (16) er nylig tatt opp på det norske landslaget. Hun er et lokalt håp som ofte tidligere har gjestet turneringer her i byen, sier Stein Jensen, som også hadde mange gode norske sjakkspillere på besøk i byen denne helgen. Blant annet en spiller i norgestoppen, som er en av sekundantene til verdenstoppen Magnus Carlson.

foto
JENTENE KOMMER: — Jentene er sterk representert under helgas Finn Chess International i Harstad denne helgen. Det er gledelig, sa Marianne Bremnes. Her ser vi to av spillerne som møttes i det første partiet fredag kveld. IM Joana Houska fra England som møtte Tromsø-jenta Monika Macklik. Begge er landslagsspillere for sine hjemland. Foto: Tore Skadal