Det spår analytiker Lill Sandvik i Bayerngas Norge, til tross for at oljeetterspørselen stiger i de fremvoksende økonomiene.

Gassprisen vil derimot svekkes de neste tolv månedene. Så vil den øke igjen.

Sandvik understreker at de fleste driverne av oljeprisen tyder på at oljen har funnet sitt stabile prisnivå for en lang stund fremover.

Lav oljeetterspørsel

- Det er usikkert hvor raskt verdens ledende økonomier vil komme til krefter etter det turbulente økonomiske tidene. Veksten er høy i de fremvoksende økonomiene, men oljeetterspørselen øker sannsynligvis ikke nok til å drive prisen ytterligere opp. Oljeetterspørselen i OECD-landene er fremdeles lav. Mye tyder også på at veien tilbake vil være lang for verdens største oljekonsument, USA, sier Sandvik.

Hun peker på at oljelagrene nå ligger på et rekordhøyt nivå. I USA er lagrene rekordhøye – samtidig som oljeimporten er sterkt avtagende.

– I OECD dekker oljelagrene oljeetterspørselen i 62 dager, mot 53 dager i gjennomsnitt mellom 2003-2007. Når OPEC også har høy ledig produksjonskapasitet, virker dette sammen som en buffer mot en oljeprisgalopp, poengterer Sandvik.

"Idealpris"

De økende prisene motiverer OPEC-landene til å produsere mer olje, men på OPEC-møtet den 14. oktober ble det stadfestet at OPEC ikke har planer om å endre sitt produksjonsnivå med det første. Det argumenteres med at en oljepris mellom 70 og 80 dollar fatet er en «ideell oljepris» - høy nok til å stimulere til investeringer og lav nok for økonomisk stabilitet. En pris i dette sjiktet gir også tilstrekkelige inntekter for de fleste oljeproduserende land.

– Spekulasjoner og bevegelser i valutamarkedet bidrar til usikker oljepris, men de fundamentale driverne for oljeprisen tilsier likevel en stabil oljepris framover, mener Sandvik.