Kim Håvard Larsen er kaptein på kokkelandslaget for de under 24 år. Til daglig driver han Umami i Harstad. Foto: Oivind Arvola

I fire dager står en av de beste restaurantene i verden på kaikanten utenfor kulturhuset.

Det er harstadrestautantenUmami med Sigrid Rafaelsen  og Kim-Håvard Larsen i spissen som har invitert junior-kokkelandslaget til treningscamp i Harstad under Festspillene. Larsen er forøvrig kaptein på landslaget.

Teltet er pent pyntet, med store lamper og bord, og et kjøkken på 20 kvadratmeter etablert innerst i lokalet.

Onsdag hadde de ilddåpen, og det var hektisk aktivitet i det provisoriske kjøkkenet. Ni kokker springer rundt på et lite område av det store teltet og forbreder mat av ypperste kvalitet.

- Den første retten skal være ferdig om en time, og jeg ser de blir litt stresset når det kommer folk, sier Geir Magnus Svae, som er sjef for juniorlaget, som består av kokker under 24 år.

Kokkene trener til kokke-OL, som er årets store konkurranse.

Kokkene er ni på laget, og kjøkkenet er satt opp nøyaktig slik det er under kokke-OL i Erfuhrt i Tyskland senere i år.

Hovedrett er kvelte, men før det skal det serveres forretter, og etter; dessert.Presisjonsnivået er høyt.

- Dette er de beste unge kokkene. Vi snakker om verdenstoppen i deres aldersgruppe. Mange har har allerede vunner verdensmesterskap og andre internasjonale konkurranser. Vi har 90 samlingsdøgn i løpet av et år. Da kan man jo spørre andre landslag hvor mange samlingsdøgn de har, sier Svae med et smil.

Og legger til: - Det er utrolig krevende det de gjør. De fleste jobber på eller har egne restaurenter i tillegg.

Kokkene er i dyp konsentrasjon inne på kjøkkenet, og kaptein Kim Håvard Larsen rekker bare såvidt å bekrefte at han har det bra og at alt får bra, før han stormer til og fortsetter sitt nitidig arbeid med å lage verdens beste mat.

Målet er å bli så god at de kan klatre opp et hakk fra andreplassen laget tok under kokke-VM i fjor.

Det kan harstadfolk og besøkende nyte godt av.

Geir Magnus Svae, er sjef for juniorlaget. Foto: Oivind Arvola
Kim Håvard Larsen Foto: Oivind Arvola
Foto: Oivind Arvola