lense oljevern olje Foto: Norlense

Norsk oljevernutstyr er ikke vesentlig forbedret siden tidlig på 80-tallet, og blir nesten ubrukelig i mer enn frisk bris på havet, skriver NRK Nordland.

- Vi får fire millioner per år gjennom Forskningsrådet til å forske fram ny teknologi, sier forskningsjef Tore Aunaas ved SINTEF Marine Miljøteknologi til NRK Nordland. SINTEF Marine Miljøteknologi er landets ledende forskningsmiljø på olje og oljesøl. Det tilsvarer prislappen på vask av 400 oljeskadde sjøfugler.

Dyrt

Oppryddingen etter Server-ulyken utenfor Fedje kostet over 200 millioner kroner. Full City-ulykken utenfor Langesund kan komme på en halv milliard kroner.Mens oljenasjonen Norge håver inn hundrevis av milliarder per år på oljeutvinning, brukes det nesten ikke penger på å utvikle oljevernutstyr, skriver NRK Nordland.

- Det offentlige må komme på banen, statlig finansiering har vært nesten fraværende i 20 år, sierAunaas.

– Ikke på 20-30 år har det skjedd noen systematisk utvikling av oljelenser og oljeopptakere, sier SINTEF-sjefen.

Fakta

- Vi viser til uttalelser om oljevern og oljevernutstyr i NrK Brennpunkt. Vi ønsker med dette å gi noen faktaopplysninger om utviklingen av oljelenser i de siste 40 år, skriver salgssjef Asbjørn Klaussen i NorLense i en pressemelding.

Miljøet på Fiskebøl startet utviklingen av ny oljelenseteknologi i 1974. Denne teknologiutviklingen baserte seg på erfaringene fra velprøvd teknologi på fiskeri redskaper. Fordelene i denne teknologien ga oljelensene bedre styrke og sjøegenskaper.

I 1976 ble den første offshore oljelense utviket av miljøet på Fiskebøl. Statoil var pilotkunde for denne oljelensen. Før dette var det bare små havnelenser på markedet. Denne nye oljelensen ble testet på Olje-På-Vann øvelser i Nordsjøen fra 1980 og hvor det også ble gjort stadige forbedringer av lensen underveis.

HMS

I 1990 utviklet vi en ny type offshore oljelense med automatisk luftfylling og betydelig forbedrede sjøegenskaper. Størrelsen på oljelenser ble med dette øket fra 1 meter til 1,4 meter over vannflaten. Denne oljelensen ivaretok HMS for operatørene på en bedre måte. Bl.a. ble det mindre risikofylt å gjennomføre sjøsetting i dårlig vær og det ble enklere å gjennomføre øvelser og trening med mannskapene. Med de forbedrede sjøegenskapene til denne lensen øket man også oppsamlingseffektiviteten fra 50-60% på 80-tallet til rundt 90% på de siste Olje-På-Vann øvelsene, under de værforhold man får lov av SFT til å slippe olje på vann.

I dag har NorLense fått på plass delvis finansiering for å kunne gjennomføre prosjekt for videreutvikling av dagens oljelenser. Prosjektets formål er å utvikle en oljelense med ytterligere forbedrede sjø- og opptaksegenskaper i dårlig vær. Prosjektets totalbudsjett er NOK 17 mil over 3 år. I dag er det på plass finansiering med tilskudd fra Petromaks fondet og oljeindustrien i tillegg til selskapets egne prosjektmidler, heter det i pressemeldingen.