Harstad Kirke opplevde beste oppmøtet for året da 176 personer tok turen til gudstjenesten søndag.

- Et så stort oppmøte gjorde opplevelsen ekstra stor. Jeg hadde ikke forventet at så mange skulle komme. Jeg tar det som et tegn på tillitt, og at jeg er ønsket i kirka som prest. Det blir jeg glad for, sier Stian Holtskog.

Holtskog tok over rollen som sogneprest etter at Ilse de Raad tidligere i år avsluttet jobben som sogneprest for å starte som prest i Sjømannskirken i Rotterdam. Det var likevel først søndag at Holtskog offisielt fikk rollen som sogneprest.

- Jeg har hatt rollen en stund, så noen store endringer for meg blir det ikke, sier han.

Folkelig

Etter gudstjenesten fikk den nye sognepresten høre både taler og gratulasjoner. Fra Fotball På Lavt Nivå hadde hele laget møtte opp for å gi Stian blomster, og fra flere stykker fikk han høre hvor flink han er til å holde gode og forståelige prekener.

- Det er ikke bra å ha et stivt og uforståelig språk, for det er ikke noe vits å ha en kirke hvis vi ikke får frem budskapet, nemlig guds ord, sier Stian.

I prekenen søndag snakket han om bekymringer, og brukte humoristisk et eksempel på at han selv hadde vært bekymret for om Manchester United skulle tape mot Aston Villa i forrige kamp.

Vielse av homofile

Da Stian Holtskog ble innsatt som sogneprest var han én av fire lokale prester som har signert et opprop mot å vie homofile. I tillegg til Holtskog ønsker ikke Tore Helland, Håvard Høie eller Geir Arne Solum fra Harstad og omegn å vie homofile. Nasjonalt har 233 prester skrevet under dokumentet mot å vie homofile.

- Jeg har flere homofile venner, og har god kontakt med flere av dem. Kirken er et sted for alle, og jeg ønsker ikke å være ekskluderende.

- Likevel, når det gjelder ekteskap i kirka, er det på bibelens premisser, og ikke på folkets premisser. Jeg kan ikke med god samvittighet kalle noe for ekteskap, når jeg opplever at bibelen sier noe annet, forteller Holtskog.

Holtskog presiserer samtidig at alle kirkene i Trondenes prosti kommer til å være åpne for likekjønnet vigsel.

- Liturgien kommer antagelig i februar 2017, og da kan de som vil gifte seg avtale med kirkekontoret som finner en prest som vil gjennomføre vigselen.

Fotografdrøm

Det var ikke noen selvfølge at Stian skulle bli prest. På videregåendeskole gikk Stian medier og kommunikasjon og ønsket å bli fotograf.

- Jeg tok mye bilder som ung, men ble raskt lei av det. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre etter videregående, og derfor jobbet jeg ett år i menigheten min som ungdomsarbeider.

- Det var nok da at de første tankene om å jobbe som prest dukket opp, forteller han.

Holtskog var mye uenig med prestene i menigheten hans da han var yngre.

- Jeg syntes det var kjedelig, og at de ikke hadde lyst å satse på de frivillige. Det var det jeg opplevde i praksis, og da tenkte jeg at jeg måtte bli prest for å kunne skape en forandring, sier han.

Vikar

Holtskog vokste opp i Skien, og kom fra en kristen familie. Sommeren 2012 var han prestevikar i Harstad Kirke.

Året etter ble han innsatt som kapellan.

- Jeg hadde ikke sett for meg å bli sogneprest i Harstad Kirke. Jeg har vært vikar i Hammerfest og Harstad, i tillegg til å ha praksisi Alta. Jeg tenkte tidligere at jeg iallfall ikke skulle i Nord-Norge, men da jeg fikk sett landsdelen, og ble bedre kjent med folk i landsdelen, da tenkte jeg at det var riktig å jobbe her, sier han.

På den tiden Holtskog har vært prest i Harstad har han sammen med unge voksne startet opp et kristent ungdomsarbeid som har mellom 40 og 60 oppmmøtende hver måned. Han har også fått med seg muslimer fra Somalisk Forening Harstad til å samle inn penger til Kirkens Nødhjelp, og nådd ut til flyktninger. Søndag var det flere tidligere muslimer fra Iran som har konvertert til kristendommen.

- Jeg har et engasjement for de nye som er i landet vårt, og for å åpne for samarbeid med nye krefter, sier han.