Harstad Tidende meldte tirsdag at Harstad Mottak legges ned. Før nyttår blir dørene stengt også på Vågsfjord mottak etter ti måneders drift. Ingen av de gjenværende 30 beboerne vil flytte. De vil fortsette å bo på mottaket, men må ut. Nå blir de spredt for alle vinder. Noen skal til Harstad mottak, andre til Kvæfjord, Bodø og Tromsø, blant annet.

Færre for hver dag

– Vi åpnet i mars med 84 asylsøker. På det meste har det bodd 120-130 mennesker her. Nå er antallet redusert til cirka 30. Det blir færre og færre for hver dag, sier hun.

Det som har særpreget Vågfjord mottak er at asylmottakerne har levd tett på, som en familie. De har støttet hverandre i en vanskelig tid.

– Det har vært mange tårevåte avskjeder i det siste. Det har bodd mange flotte mennesker på mottaket. To nye verdensborgere kom til verden her. En baby ble fød i mars. Baby nummer så dagens lys i august. De små og deres mødre ble behørig feiret, forteller mottakslederen.

Mottaket har hele tiden vært opptatt av å tilby ulike aktiviteter til de som bor der. Det er barnesang, kurs i grafitti, radiokurs, kurs i tegning, maling, musikk og dans. Flere har fått frivillig norskopplæring på huset, én gang i uka har interesserte asylsøkere fått tilbud om bowling. Mottaket har hele tiden hatt nært samarbeid med mange frivillige organisasjoner i Harstad. I går ettermiddag var det spa-dag for kvinnene på huset

– Lediggang er rota til alt ondt. Derfor har vi gjort vårt ytterste for å fylle dagene med meningsfulle aktiviteter. Det har aldri vært noe form for bråk blant de som har bodd i det gamle søsterhjemmet. De har tvert imot tatt vare på hverandre, sier hun.

Flere mister jobben

Vågsfjord mottak har 6,5 årsverk. De ansatte har vært der for å hjelpe beboerne.

– Jeg har lært veldig mye av de som har bodd på asylmottaket. Det har vært spesielt å jobbe med mennesker som er i en så spesiell livssituasjon. Mange kom fra krigsherjede land, og de delte angsten med oss når de ringte hjem og ikke fikk svar hos verken mor, far eller søsken.

Bare én av de ansatte har fått ny jobb, de andre er på jobbsøk. Deriblant mottaksleder Siw Skogstad Johnsen. Hun er utdannet jurist og har jobbet flere år innen hotell- og restaurantnæringen. Fra nyttår er hun arbeidsledig.