Harstadværingen gjorde det klart for de fremmøtte at Arctic Race jobber målrettet for å hindre doping både i norsk og internasjonal sykkelsport.

Norges Idrettsforbund arrangerte fredag et anti-doping seminar der flere av Norges største idrettsarrangementer, -organisasjoner, anti-doping myndigheter og andre interessegrupper var representerte. Temaet var hvordan deltakerene kunne sikre nulltoleranse for doping i internasjonale mesterskap i Norge, et tema som nylig ble aktualisert i form av utfordringer rundt håndtering av dopingtester både i X-Games i Oslo og i proffboksing.

På talerlisten sto personer som kulturminister Linda Hoffstad Helleland, Europas representant i World Anti-Doping Agency (WADA), Thorhild Widvey og generaldirektør i WADA, David Howman.

Dårlig Rykte

Sykkelsporten har lenge slitt med et dårlig rykte hva gjelder doping, noe TV2s sykkelkommentator og dopingtalsmann, Mads Kaggestad, poengterte i sitt innlegg.

– Tidligere hadde rytterne en innstilling om at ”alle doper seg, så da er det ok at jeg også gjør det”, og på 1960-tallet var det enkelte som syklet fulle av amfetamin og med Cognac på drikkeflasken. Rytterne må innse at de sager over grenen de sitter på om de tar ulovlige midler i bruk, sier Kaggestad, som mener det har skjedd mye positivt innen internasjonal dopingtesting siste årene.

– Idrettsgiganter som franske A.S.O, arrangør av Tour de France og medeier i Arctic Race of Norway, er blant dem som har stått i bresjen for å bedre anti-doping arbeidet, noe som har ledet til at stadig flere blir tatt for juksing. Eksperter jeg snakker med sier at sykkelsporten nå har det beste anti-doping miljøet i verden, og det er et godt tegn, sier Mads Kaggestad.

Viktig å ta et klart standpunkt

Arctic Race of Norway, som er det største internasjonale rittet i Norge, jobber i dag tett med Antidoping Norge og tilrettelegger for godkjent testing av utøvere. Men også det holdningsskapende arbeidet er viktig, forteller daglig leder Knut-Eirik Dybdal.  – Arctic Race of Norway har nulltoleranse for doping. Vårt mål er å bidra der vi kan i arbeidet for en ren sykkelsport, og dette er viktig for oss. I vårt sideritt ”Arctic Heroes of Tomorrow” inviterer vi for eksempel unge ryttere både fra Norge og utlandet til å delta, og bruker anledningen til å undervise dem anti-doping arbeid sammen med Antidoping Norge. Dette og annet holdningsskapende arbeid er viktig for å hindre dopingbruk i fremtiden, sier Dybdal.

Knut-Eirik Dybdal er samtidig klar på at det er anti-doping organisasjonene og myndighetene som må legge regelverket til rette, slik at arrangørene slipper å ta stilling til hvem som eventuelt utestenges på grunn av doping.

– Det kan fort bli uryddig dersom vi som arrangør må synse om hvem som bør og ikke bør få stille til start. Derfor ønsker vi et klart regelverk og en sterk anti-doping myndighet som tilrettelegger for rettferdig behandling av alle utøvere, avslutter daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal.

Flere ledere og organisasjoner var representert når idretts-Norge debatterte anti-dopingarbeidet hos Norges Idrettsforbund. Ordstyrer var Erik Wold. Foto: Arctic Race of Norway