Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet de Grønne bestemmer trolig hvem som får makta i fylket.

Det er Norfaktas måling for NRK, Troms Folkeblad, Framtid i Nord, iTromsø, Harstad Tidende og Nordlys som viser dette. Målinga ble gjort i tidsrommet 24.-30. august og er basert på 700 spurte i Troms.

Dagens konstellasjon (H, V, Frp og Sp) pluss Kystpartiet vil i henhold til meningsmålingen få 18 mandater etter valget, mens venstresiden (Ap, Rødt og SV) får 16 mandater. Dermed ender blokkuavhengige KrF og MdG opp som jokerne i fylkestingsvalget.

– Venstresiden trenger et samarbeid med KrF, mens høyresiden trenger et samarbeid med enten MdG eller KrF, sier valgforsker Tord Willumsen til iTromsø.

Ifølge iTromsø vil verken Krf eller Miljøpartiet avsløre hvem de vil støtte i fylkestinget.

Ellers er det verd å merke at Arbeiderpartiet går tilbake 7,3 prosent i forhold til forrige måling i Troms fylke. Valgforsker Tord Willumsen beskriver det som en signifikant tilbakegang — et funn utenfor det som er feilmarginene.

– Det er ikke usannsynlig at Arbeiderpartiets tilbakegang skyldes en smitteeffekt. En stor andel av velgerne til fylkestinget befinner seg i Tromsø, sier Willumsen til iTromsø.

Han viser blant annet til Tromsømarka-saken, der Arbeiderpartiet fikk gjennomslag i kommunestyret for å bruke 290 mål av Tromsømarka til boligbygging. Noen dager etter vedtaket, etter en rekke reaksjoner fra velgerne, snudde de i saken.

– Ellers ser vi på meningsmålingen at både Senterpartiet og Kystpartiet har en kraftig fremgang på fylkesnivå. Mens de fleste andre partiene holder seg innenfor feilmarginene, opplyser Willumsen.