Da vi prøvde å samle kvinnene som enten eier og driver butikkene selv, eller er daglige ledere, var de ikke vanskelig å be.

Tirsdag morgen stilte mer enn 30 kvinner opp. I tillegg var mange forhindret fra å møte.

Felles for de fremmøtte var en ukuelig optimisme og tro på sentrums fremtid.

Ragnhild Strøm Willumsen er siste skudd på gründerstammen i sentrum. 1. september startet hun for seg selv som frisør, med egen leiestol i lokalene til Hårny frisør i sentrum.

– Aldri aktuelt andre steder

– Jeg har fulgt med og sett at det er mange kvinner som satser og lykkes i sentrum. Jeg har gått en stund og vurdert å satse på egne bein. Når muligheten bød seg under Hårny-paraplyen til å leie seg inn hos dem, valgte jeg å slå til.

– For meg var det aldri aktuelt å gå i gang andre steder enn i sentrum, forteller Strøm-Willumsen, som flyttet tilbake til Harstad med familien for fem år siden.

Negative stemningen snudd

– Vi bodde i Oslo, men oppfattet på den tiden Harstad å være en typisk nei-by, der lite skjedde. Nå har denne negative stemningen snudd, og det skjer mye positivt i byen.

– Det virker på mange måter som de som driver næringsvirksomhet i sentrum har fått langt større tro på fremtiden. Vi er blitt flinkere til å løfte hverandre opp, og fått en vi-holdningen fremfor en «bare meg-holdning».

– Jeg er optimist, og har stor tro på at sentrum vil blomstre ytterligere i tiden fremover, sier Strøm Willumsen.

– Vi ønsker å skape noe

I 1999 startet Janne Vang sammen med venninna og kollega Anniken Berg Hårny Frisør. I ti år holdt de til i lokaler i Strandgata 14, før de flyttet så kloss til byens torv det er mulig å komme.

Vang er ikke i tvil om hva som er noe av årsaken til at så mange kvinner velger å satse på egen næringsvirksomhet.

– Vi ønsker å skape noe for oss selv, vise at vi kan lykkes med det vi har tro på. Å lykkes gir oss en mestringsfølelse, det får fram våre kreative egenskaper.

– De fleste kvinner jeg kjenner liker å stå på, noe jeg tør påstå de fleste som driver for seg selv er gode eksempler på. Det er ingen ni-til fire jobb å drive egen virksomhet.

– For å lykkes må man stå på det ekstra som kreves, sier hun.

– Flere er villige til å bidra

Vang mener en av de største fordelene ved å drive virksomhet i sentrum er det gode fellesskapet.

– Det å tilhøre et miljø og kollegium der alle er sultne på å skape noe og lykkes, tror jeg inspirerer de fleste. For å skape et attraktivt sentrum er vi nødt til å dra lasset sammen.

– Det virker det som langt flere er villige til å bidra med enn tilfellet var for bare få år siden, sier hun.

– Samfunnet har endret seg

Ellen Bendiksen har vært daglig leder ved Tilbords Storgatens Glassmagasin i om lag 20 år. Hun mener årsaken til at langt flere kvinner starter egen virksomhet ligger i at andre har vist at det er mulig å lykkes.

– Når man ser at andre lykkes blir man inspirert til å prøve selv. Det er flott at de tar sjansen, og at de fleste ser ut til å lykkes.

– Det viser også med all tydelighet at det finnes mange dyktige kvinner i byen.

– Samfunnet har åpenbart endret seg de siste tiårene. Bare se på regjeringen. Her er det kvinner som sitter på de fire viktigste posisjonene i landet.

– Hvem sier at kvinner ikke tør og kan, sier Bendiksen lett humrende

frisørgründer: Ragnhild Strøm Willumsen er siste skudd på frisørstammen i sentrum. Her er hun i full gang med å stelle håret til Kristian Ørnsrud. Foto: Andreas Isachsen Foto: andreas Isachsen
dyktige: Ellen Bendiksen sier at en av årsakene til at så mange kvinner satser og lykkes viser med all tydelighet at det finnes mange dykttige kvinner i Harstad. Foto: Andreas Isachsen
skapertrang: Janne Vang mener mange kvinner er svært kreative og ønsker å skape noe for sg selv. De fleste kvinner jeg kjenner liker å stå på, sier hun. Foto: Andreas Isachsen Foto: andreas Isachsen