Det dreier seg om oppskytningen av historiens første solsonde, årets flotteste meteorsverm og i tillegg en solformørkelse som blir synlig i hele landet!

På grunn av lys sommerhimmel og Månens lave posisjon på himmelen i kombinasjon med litt dis, var det ikke enkelt å observere første del av den historiske måneformørkelsen på fredag, men mange som opplevde formørkelsen fikk et fantastisk skue slik det vedlagte bildet tatt av Tom Victor Kolkin viser.

Allerede midt på formiddagen lørdag 11. august kan imidlertid HELE landet få oppleve en flott og fascinerende solformørkelse!

Dette blir den største solformørkelsen i Norge siden våren 2015, og fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig rundt kl.

10.30–12, avhengig av hvor i Norge man bor. Solen står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr.

Lengst sydvest i landet får vi en liten og kortvarig formørkelse hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk. På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens man lenger nordover får oppleve en enda større formørkelse.

I Nord-Norge blir nemlig 20–30 % av Solen dekket av Månen.

Alt dette ifølge en pressemelding fra astroevents.no.

ØYEBLIKKET: Dette magiske bildet tatt av Tom Victor Kolkin er fra vestre Bolærne i Vestfold, en øy i skjærgården utenfor Tønsberg. Bildet viser Månen helt formørket og med Mars i horisonten. Til høyre i bildet er Fuglehuk fyr. Foto: Tom Victor Kolkin
DELVIS: Solformørkelsen 11. august slik den vil fortone seg fra Tromsø. Illustrasjon/film: Sannes & Ødegaard
FØR: Ildkule fra en annen meteorsverm (Leonidene) i 2009. Foto: Navicore/Wikipedia
observerer: Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard Foto: Privat