For noen dager siden fikk Harstad Tidende tilsendt bilde av det en leser mistenker å være en brunsnegle.

Vi har sendt bildet til to entomologer - biologer med spesialisering på insekter. Den ene er usikker på om det er brunsnegle, mens den andre mener å ha dårlige nyheter.

- Ja, det ser ut til å være brunskogsnegl Arion vulgaris, sier professor i entomologi, Arne C. Nilssen.

Han forteller at det offisielle navnet er brunskogsneg, og slår fast at de som finner sneglen bør drepe den. Sneglene legger grusomt mange egg, og områdene sørpå som er verst infisert flommer over av arten som er svartelistet i Norge.

Kan ikke svømme

Tipseren som sendte oss bildet av sneglen lurer på hvordan den har kommet seg til Harstad.

- Har den svømt - eller «snegla seg» over Tjeldsundbrua?

Professoren sier at sneglen ikke er i stand til å svømme.

Skogbrunsnegle Professor Arne C. Nilssen tror at denne sneglen som ble funnet på Seljestad for noen dager siden er en skogbrunsnegle - også kalt mordersneglen. Arten spiser gjerne andre snegler, formerer seg raskt og er svært vanskelige å bli kvitt. Foto: Privat

- Hvordan den har kommet til Harstad, er ikke godt å si, men den er antakelig kommet med planter fra Sør-Norge. Noen egg er nok. Den kan ikke svømme, og Tjeldsundbrua har jeg ikke noen tro på.

Nilssen har tidligere funnet flere eksemplarer av skogbrunsneglen i Tromsø.

- Jeg kunne raskt plukke meg ti stykker i nærheten av en planteforretning. En forklaring på hvordan arter kommer nordover, er nok at de blir med planteforsendelser sørfra, sier han.

Tramp på en snegl

Nilssen har mange forslag til hvordan folk kan drepe skogbrunsneglene de måtte finne.

- Det går an å plukke dem opp og drukne dem eller kaste dem på et bål. Det finnes noen midler, men ellers plukker man dem bare opp og kutter dem i biter.

Professoren sier at man har funnet arten i Bodø og i Finnmark.

Brunskogsnegl stammer trolig fra sørvestlige strøk i Europa, kanskje Spania eller Frankrike. Fra disse områdene har arten siden spredt seg til mesteparten av Europa. I USA ble den oppdaget første gang i 1998, men den regnes ikke som etablert der.

Nilssen kaller skogbrunsneglen en pest-organisme. Han tror at arten kanskje er i stand med å få barn med den svarte sneglen Arion ater som allerede finnes i Nord-Norge.

- Men skal man bli helt sikre på dette, må man sjekke genene. Jeg har sett snegler som kan være hybrider som er alt fra svarte til brune. En kvinne på Kvaløya fikk den svarte sneglen i hundretalls i hagen sin et år.