Det vedtok et enstemmig Tjeldsund kommunestyre i onsdagens møte i kommunehuset på Hol.

Det er et meget stramt budsjett som ble vedtatt. En nedgang i folketallet gir store reduksjoner i inntektene. I tillegg øker lånegjelden i forbindelse med bygging av den nye skolen. Derfor hadde ikke kommunestyret noe annet alternativ enn å vedta stopp i vikarbruken ved sykehjemmet neste år.

Økt sykefravær

Karl Albert Kjerstad (Frp) stilte spørsmål omkring vikarbruken.

- Det er kul på veggene på sykehjemmet. Hvordan skal de ansatte klare å drive hjemmet ved sykdomstilfeller, spurte han.

Helse- og omsorgssjef Elisabeth Horn mente de måtte gjennomgå rutinene å se på hva som kunne gjøres.

- Det kan være at noen dusjer om kvelden i stedet for om dagen, slik det er i dag. Vi har hatt møter med de ansatte, og det er en prosess som vil fortsette. Sykehjemmet er den arbeidsplassen med flest ansatte. Det er derfor her mulighetene for innsparinger er størst, sa Horn.

Hun sa seg oppmerksom på at ved økt arbeidspress øker sjansene for sykemeldinger.

I budsjettet er det innsparinger for samtlige avdelinger.

Noen fikk penger

Til tross for trangt budsjett fant politikerne rom for å bevilge 800 000 kroner til å slå sammen to hybler til én leilighet ved Kløverheimen i Kongsvik. Det var også meningen at bygda skulle overta Fjelldal samfunnshus ved årsskiftet. Dette er utsatt ett år, og kommunen må derfor betale driftsutgiftene for huset også i 2018. Det koster 120 000 kroner.

Det skal også bli mer gatelys i kommunen. Kommunestyret fant 250 000 kroner til dette formålet.

Månedlig betaling

Bjørn Hanssen (Ap) var opptatt av at mange innbyggere har fått problemer når regninga for de kommunale avgiftene kommer hvert kvartal.

- Spesielt vanskelig er det for enslige forsørgere. Det må da gå an å få til månedlige innbetalinger. Det vil lette byrden for dem som har aller minst, sa han.

Administrasjonen mente dette ville bli svært arbeidskrevende. Kommunestyret samlet seg likevel om å gi muligheter for månedlige innbetalinger for dem som ønsket det.