1. august vil regjeringen innføre nye krav til barnehagene.

– Men i flere av kommunene i Troms vil ikke de private barnehagene ha rammebetingelser til å innfri de nye kravene før fra høsten 2020, heter det i en pressemelding fra Private barnehagers landsforbund.

Regjeringen har foreslått en ny bemanningsnorm som innebærer at det maksimalt kan være tre barn under tre år per ansatt og maksimalt seks barn over tre år per ansatt. Lovforslaget er til behandling på Stortinget og i løpet av mai skal saken avgjøres.

Forsinkede tilskudd

Over hele landet går nå debatten om regjeringens forslag. Er den nye normen streng nok? Hvilke konsekvenser får normen? Og ikke minst: Er den nye bemanningsnormen finansiert for den enkelte barnehage? Dette er spørsmål som stilles.

Tilskuddene til private barnehager beregnes på grunnlag av to år gamle kostnader i kommunale barnehager i samme kommune.

– Det betyr at de økte kostnadene i de mange kommunene som må ansette flere for å innfri et nytt krav til bemanning, ikke vil gi utslag i økte tilskudd til private barnehager før høsten 2020. Først da vil mange private barnehager ha rammevilkår til å innfri kravet om ny bemanningsnorm.

Distriktene er utsatt

Derfor krever Private barnehagers landsforbund at det kommer på plass en overgangsordning som sikrer at en ny bemanningsnorm er finansiert i alle barnehager fra den dagen det nye kravet gjelder. I motsatt fall frykter man for mangfoldet i sektoren.

– Spesielt vil små barnehager og barnehager i distriktene være utsatt. I en undersøkelse blant private barnehager som ble utført tidligere i år, opplyste én av fire av de minste barnehagene at det ikke vil være grunnlag for videre drift av barnehagen etter august 2018, heter det i pressemeldingen.

I Harstad går 465 barn i en av de ti private barnehagene.