Harstad Kulturskole har i mange tiår gledet byens befolkning med gode kulturelle opplevelser innen musikk, dans, teater og visuell kunst. Kulturskolen fyller hele 50 år og det er duket for en storartet jubileumsforestilling på kulturhuset 1. november klokken 18.00.

Ragnhild Bangstad Balteskard er én av mange elever som gleder seg stort til forestillingen.

Det er en smørblid jente som møter UngdomsTidendes journalist en snøfull lørdags ettermiddag. Denne jenta har danset i hele 10 år, og har et stort talent innenfor å trene inn forskjellige koreografier. Denne gang så fungerer hun som et talerør for elevene ved kulturskolen. Nå er hun og de andre elevene i hardtrening foran jubileumsforestillingen.

– I forkant av forestillingen så trener jeg selv hver eneste dag, og har torsdag og fredag som fast trening i sammenheng med selve forestillingen med mine dansekamerater.

Aktiv hele tiden

Utenom å danse seg til en mester, så studerer Balteskard studieforberedende ved Heggen Videregående Skole. Til tross for skolearbeid og full trening på kulturskolen, så tar Ragnhild seg tid til venner og andre ting i helgene, selv trives hun godt som elev ved kulturskolen.

– Vi er som en liten familie, vi trives i hverandres selskap og har det gøy på treningene. Selv er jeg veldig stolt av å få være en del av denne forestillingen. Melder Balteskard til UngdomsTidende.

Hun kan også meddele at skolen har gode lærere og elever, og er selv seriøs om det trengs under treningene. For en systematisk gjennomføring av forestillingen, så er Marianne Nordeng veldig nøye med hvilken rekkefølge stykkene skal gå i, som har regien av forestillingen. Blant annet så har Balteskard og partiet hennes jobbet en del med en ballettdans som skal være i forestillingen.

– Vi begynte å arbeide med forestillingen for rundt et år siden, og har som buskap med forestillingen å vise frem alle partiene, og sette sammen alt om til en helhet, sier prosjektleder Linda Liljevangen.

Sløyfepynting

Det er i overkant av 200 elever som skal delta på forestillingen, og målet er at publikum skal få se bredden av alle fagene ved skolen, og de fleste fagene ved kulturskolen får være en del av oppkjøringsfasen. For at planleggingsfasen skal gå rundt, så har alle ansatte satt av tid i forkant av forestillingen. Om man vil at en forestilling skal felle i smak hos publikum, så er det viktig å skille seg ut. Denne gang har kulturskolen leid inn den Åsmund Wilter Eriksson på bass, som har god erfaring med instrumentet, og alle andre lærere som tar del av forestillingen har god erfaring. Det er også viktig å ikke glemme at dem som skal gjøre den største jobben, er alle elevene fra de fire hoved-disiplinene som skal fremføre hvert sitt stykke, det er dem som er stjernene. En ting man ikke må glemme for en forestilling med stormende jubel er alt av utstyr. Man trenger blant annet gitarforsterkere, trommesett, mikrofoner og forskjellige fløyte typer. Kulturskolen ville ha et mer livlig preg i forestillingen, så det var ikke i tvil om hva som måtte til. Kostymelageret på kulturskolen er overfylt av blant annet klovneforkledning, kenguru og sløyfer. Under forestillingen så vil det være en bestemt ting som går igjennom i hvert stykke, nemlig en sløyfe.

Det ligger i kortene for bakgrunnen for navnevalget til forestillingen, er å vise frem hva enhver amatør kan få til. Til tross for lite disposisjon av sceneplass i kulturhuset, så får allikevel alle ta del av forestillingen, da det vil bli satt opp en generalprøve for alle elever ved kulturskolen.

Alt i alt, så er forestillingen planlagt som en mangfoldig forestilling, og Liljevangen tror publikum vil sette pris på den.

JOBBER HARDT: Linda Liljevangen kan med garanti si at alle jobber hardt for å bli ferdig i tide. Foto: Mariell Benjaminsen