Forsvarets Musikkorps Nord-Norge er blant de tre korpsene som består, ifølge regjeringens langtidsplan for Forsvaret. Korps i Horten og Trondheim er imidlertid foreslått nedlagt.

– Vi vet at musikken i Harstad skal opprettholdes, men på landsbasis blir det dype kutt, også i musikkstrukturen i Forsvaret, ved at to av fem enheter blir nedlagt, sier tillitsvalgt Asbjørn Abelseth.

– Vanskelig

Det som står igjen nå er Oslo, Bergen og Harstad. Omtrent 40 prosent av musikerstillingene som eksisterer idag, vil forsvinne. Antallet vil bli kuttet fra 157 til 90.

– Det er et tall som er så lavt at det vil bli vanskelig å gjøre en fullverdig jobb for Forsvaret, sier Abelseth, og legger til:

– Allerede i dag sliter vi med å fylle opp alle krav og ønsker som Forsvaret har til vår virksomhet. Da sier det seg selv at det blir vanskelig å løse en god nok jobb med 90 musikere på landsbasis.

– Dype kutt

Abelseth påpeker at han ikke føler at Harstad er sikker i denne nedleggingsprosessen.

– Dette er et forslag. Det er selvfølgelig gledelig at vi er inne på lista igjen, etter å ha vært på rødlista i lang tid, men gleden har en betydelig bismak i og med at reduksjonen i musikken er så ekstremt stor som den er. Også lokalt og regionalt i Harstad, og ikke minst Andenes, så er det dype kutt - og dype spor for samfunnet.

– Må samle oss

Han mener det er gledelig, lokalt og regionalt for landsdelen, at musikken i Harstad består.

– Vi skal sørge for å levere minst like godt for Forsvaret og det sivile samfunn som vi gjør i dag, men det er veldig dype kutt i musikken også, sier Abelseth.

– Vi må både samle oss rundt de andre korpsene, og finne ut av hvordan vi kan jobbe videre for å bevare flere korps og flere musikerstillinger. Vi kommer også til å jobbe aktivt for å støtte de avdelingene i Harstad som er foreslått nedlagt - noe som er veldig uforståelig for oss.