Zera (6,5 år) skal bli Lødingens første besøkshund. Zera og matmor Lillian Larsen har begynt på kurs for besøkshund.

I regi av Antrozoologi-senteret i Harstad ble første av to kurshelger arrangert i Bodø. Her ble det blant annet opplæring i hvordan lese hundens signaler. I tre mnd fremover mot del to av kurset, skal hundeeieren tolke signalene, øve på situasjoner, og utifra det se om hunden faktisk liker dette.

- Man kan vel ta med stort sett alle hunder hvor som helst - de følger "lederen", men det er slett ikke alt de synes er like morsomt. Skal en hund bli en god besøkshund i en besøkshundekvipasje, så må den like det den gjør. Er man en god leder, leser man signalene, og utsetter ikke hunden for gjentakende ting den ikke er komfortabel med. Alt blir den nok ikke komfortabel med, men den skal vite at i andre enden av båndet er tryggheten og de virkelige godbitene.

Jeg lærte utrolig mye på første kurshelg, ledet av Mari-Loise Asp, som var forrykende dyktig. Er veldig glad for at jeg fikk muligheten gjennom Lødingen Røde Kors å delta på dette. Jeg fikk signaler fra flere om at det bare var å avtale tid med personell på sykehjemmet, og skulle bare komme med hunden - det var bare koselig. Selvsagt er det det - men det er nok få - om ikke ingen av disse som har tenkt på hvor koselig det er for hunden. Hilse på masse fremmede, pliktkos av alle slags hender, masse fremmede lukter og lyder, kanskje noen er ufrivillig hardhendt, og så videre. Jeg tenkte ikke selv på det før kurset.

Det ligger også en form for status i det å være utdannet besøkshundekvipasje gjennom Røde Kors. Det er en trygghet for hund og fører, og ikke minst for de institusjonene med pasienter og ansatte og vite at vi vet hva vi gjør.

Jeg håper at flere melder sin interesse, og at vi med dette kan starte en avdeling for besøkstjeneste i Lødingen Røde Kors. Med og uten hund. Det er utrolig givende å kunne bidra med det man har, om det er en gang i uken eller i måneden. Også lille Lødingen har folk som er mye alene, og som helt sikkert kunne tenkt seg både besøk, og noen å gå tur sammen med, sier Lillian Larsen.

PAUSE: Zera som er en Alaska Malamute (med gener fra Husky) så ut til å stortrives i den nye jobben sin, men selv en dyktig firbeint må ha en liten pause av og til.