Harstad Tidende har fått henvendelser fra folk på Bremnes i Kvæfjord som lurer på hvorfor fiberkablene deres ble fjernet denne uka.

Hålogaland kraft bredbånd har sørget for fiber ut til Elde nord for Borkenes. På strekningen videre har det, om ikke vært mørkt, så i hvert fall dårlig nettilkobling. Da beboerne på Bremnes så at det kom opp fiberkabler i stolpene i høst, gledet de seg. Dessverre altfor tidlig. Det viste seg nemlig at arbeidet ikke var godkjent.

– Entreprenøren tok seg til rette og hengte opp fiberkabler i vårt anlegg, forteller administrerende direktør Rolf Inge Roth i Hålogaland kraft.

– Det var forskriftsstridig og ulovlig gjort. De nødvendige forhåndsgodkjennelser var ikke innhentet, sier han.

Strømforsyningen først

Dermed måtte både Hålogaland kraft sine folk, og entreprenørens egne, ta ned kablene igjen.

Fiberutbyggingen fra Elde og nordover er ifølge Rolf Inge Roth et prosjekt i regi av Kvæfjord kommune og Nordix Data.

– De har beklaget det inntrufne, sier Roth, som forklarer hvorfor fiberkablene måtte tas ned.

– For oss er hensynet til strømforsyningen det viktigste. Det kreves at ting blir gjort på riktig måte når noe skal henges opp i vårt anlegg, sier Roth, som presiserer:

– Hålogaland kraft bredbånd må forholde seg til eksakt det samme regelverket og de samme prosedyrene som andre selskap for å kunne anvende anleggene som eies og driftes av Hålogaland kraft nett.

Glipp

Roth forteller at det har vært mye dialog mellom Hålogaland kraft og Nordix.

– De sier det er en glipp, og har lagt seg flat.

Han forstår at beboerne i området lurer på hva som skjer.

– Kundene i området venter på fiber, og jeg forstår godt at de oppfatter dette som uheldig, men strømforsyningen er det viktigste for oss. Vi skal likevel bidra til å finne løsninger, sier Rolf Inge Roth.

Harstad Tidende har forsøkt å få en kommentar fra Nordix Data - foreløpig uten hell.