På årets alternativmesse i Tromsø ble det sist helg tilbudt ulike behandlinger, produkter og tjenester. En av hovedattraksjonene  var Keshe Foundation.

Geir Amdal er en av tre initiativtakere for «Keshe Foundation» i Norge.

– Vi har laget en evighetsmaskin som bruker en balanse av gravitasjon og magnetisme. Det gjør at kroppen og alt rundt deg kommer i balanse. Det kan gjøre at boligen din blir selvforsynt på strøm, men kan også kurere kreft. Kreft er bare kroppen som er i ubalanse, hevdet han i avisa iTromsø mandag.

Hevder de har kreftkur

Keshe Foundation har i dag et ad hoc-styre bestående av tre personer. Geir Amdal, Vivi-Ann Sandnes Eggum og Florin Foca. De var i helgen alle tre på alternativmessa der de oppfordret folk som har kreft til å ta kontakt.

– Hvis du har en kreftsvulst, så kan vi hjelpe deg. Plasmafeltet til maskinen vår skaper en balanse og bekjemper kreftsvulsten, sier Amdal.

– Sier du nå at du mener du kan kurere kreft?

– Ja. Jeg sier at teknologien vår kan kurere kreft, og du kan gjøre det hjemme selv.

– Jeg har snakket med folk som kaller seg healere her som sier at «de kan hjelpe med mye, men at kreft er uhelbredelig». Sier du at ...

– Det er feil. Vi kan kurere det. Dette er ikke healing. Det er teknologi folk kjente til før, men som har blitt glemt, fortsetter Amdal.

– Falskt håp?

– Er ikke dette å gi folk et falskt håp?

– Dette er ikke bare et reelt håp, det kan endre hele din totalitet. Ingen kan stoppe oss ved å si at dette bare er humbug. Vi er altfor mange som jobber med dette, og det er bare snakk om tid før verden revolusjoneres. Det er mange som tjener penger på dagens kreftmedisin, og det er derfor informasjon om oss holdes tilbake.

Keshe Foundation solgte såkalte «evighetsmaskiner» på alternativmessa, og tilbød å ta folk med seg til Ghana for kreftbehandling med «plasmabehandling» der.

Både Eggum og Foca stilte ifølge iTromsø seg bak uttalelsene til Amdal i helga.

– Ulovlig

Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet er klokkeklar i sitt budskap da hun får fremlagt påstandene til Amdal og Keshe Foundation.

– Dette er helt åpenbart lovstridig. Det er lovstridig å påstå man kan kurere sykdom, og det er heller ikke lov å markedsføre for det.

– Det er sårbare personer som blir utsatt for slik markedsføring, og som i verste fall kan kutte ut ordinær kreftbehandling mot en behandling som ikke har noen effekt. At de nå når ut til folk med markedsføringen på alternativmessa, gjør det desto mer alvorlig.

Hun forteller at Forbrukerombudet vil ta tak i saken.

– Vi må se på markedsføringen, og sende et brev til selskapet som står bak. Vi vil be dem umiddelbart stoppe denne typen markedsføring. Heldigvis er vi ikke ofte borti så graverende påstander. De fleste har gangsyn nok til å ikke undergrave ordinær kreftbehandling, sier Skjelbostad.

– Bryter loven

Aslak Syse er professor i juss, og underviser i helserett ved UiO. Han er også utdannet lege, og har jobbet som overlege i norsk helsevesen.

– Det er i utgangspunktet ulovlig å annonsere at kreftsykdom kan helbredes. I henhold til lov om alternativ behandling, i lovens paragraf 2 er det fastslått at «Med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell.»

Syse var med på å skrive loven om alternativ behandling.

– I paragraf 7 fremgår det at behandling av alvorlige sykdommer og lidelser ikke kan utøves av andre enn helsepersonell.

– I tillegg er det høyst skadelig, for man tar sikte på alternativ behandling, som kun er lovlig om det gjøres i samarbeid med den ordinære spesialisthelsetjenesten, påpeker han.

– Det strafferettslige ansvar vil være avhengig av om de som lover dette tar de som er syk i kur, eller om de sendes videre til å behandles av noen andre. Uansett er det ulovlig å holde kreftsyke personer unna spesialhelsetjenesten.

– Visste ikke

Anita Diana Boucht, sjef for Alternativmessen, sier at hun ikke visste om lovnadene fra Keshe Foundation.

– Jeg visste ikke at de lovde at de kunne kurere kreft. Jeg er overbevist om at healing kan kurere enkelte typer kreft, men jeg vet at man ikke kan love det i henhold til lovverket. Loven må man følge enten man liker det eller ikke. Med det sier jeg ikke at de tar feil, for det kan jeg ikke vite. Alternativmessa er et torg med mange boder, og jeg har ikke oversikt over hva alle sier eller lover de som kommer hit, sier hun.