Det sier leder i økonomiutvalget, Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal. I desember i fjor bevilget politikerne 5 millioner til sentrumsutvikling. Forutsetningen var at næringslivet selv skulle bidra med det samme beløpet. Så langt har lite eller ingenting skjedd.

Flere trekkplastre

– Vi er helt avhengig av at noen av de store aktørene i sentrum går inn i en forening som kan utvikle sentrum. For eksempel representanter for Nordic, Grottebadet, Kulturhuset og gårdeiere. De vet best hvor skoen trykker, og de vet hvilke aktiviteter sentrum må ha for å trekke folk til byen. Personlig mener jeg at vi må få til flere trekkplastre som «Bakgården».

Så langt har de folkevalgte bevilget 15 millioner kroner til sentrumstiltak, hvorav 10 millioner går til oppgradering av Rikard Kaarbøs plass.

– Mange hevder at det er politikernes feil at sentrum ligger nede for telling. Dette på grunn av bompenger, utbygging av Amfi Kanebogen og Sjøkanten Senter. Alt dette trekker kunder vekk fra sentrum. Er du enig i det?

– Langt på vei. Det store plusset er at vi har sagt nei til å etablere Vinmonopol utenfor sentrum. Et ja til pol i Amfi Kanebogen ville ikke ha vært bra for sentrum, sier Opsal.

Samtidig påpeker hun at det gjennom år er gjort investeringer for å gjøre sentrum attraktivt.

– Vi har fått kulturhuset, Grottebadet og et universitet sentralt plassert. Nå er også sentrumsplanen på plass. Den legger blant annet opp til mer boligbygging. Med flere folk i sentrum, ligger det bedre til rette for mer aktivitet, mener hun.

Tror på sentrum

Kari-Anne Opsal har stor tro på at byen vil komme seg over kneika.

– Jeg håper å få det politiske flertallet med på å gjøre 2018 til «Sentrums år». Inneværende år prioriterte vi barn og unge, neste år er det sentrum sin tur. Nå kan vi begynne å følge opp med bevilgninger til de ulike tiltakene i den vedtatte sentrumsplanen. Helt konkret skal vi begynne med å opparbeide Ottar Håløygs plass. Utviklingen av Harstad sentrum er mye større enn konfliktene rundt Gammelbryggas skjebne. Vi har verken tid eller råd til at byutviklingen skal stå og falle på den.

Havna har klart det

Hun viser også til at utbyggingen av havna har gjort området til en attraksjon. Det skal opparbeides park i Harstad havn sammen med utbyggerne der, kollektivknutepunktet skal etableres og en endelig løsning for torget kommer.

– Når vi i tillegg får etablert en småbåthavn, vil det øke attraktiviteten enda mer. Det gleder mitt hjerte, sier Opsal.

Mer park

Også Generalhagen skal freskes opp. Så langt er prosjektet på tankestadiet, men Opsal vil sette av penger til formålet.

– I mitt hode burde vi stenge Hans Egedes gate for biltrafikk og utvide parken mot rådhuset. Det vil gi oss et fantastisk grøntareal som også kan brukes til ulike prosjekter.

Den politiske økonomisjefen ber innbyggerne og sentrumsbutikkene om å være litt tålmodige.

– Rom ble ikke bygget på en dag. Jeg tror det vil ta fire-fem år før vi får en helhetlig utvikling av sentrum. Men da skal sentrum bli både attraktivt og flott.

– Sentrumsbutikkene ber om prøveperioder med gratis parkering for å trekke flere folk til byen. Er det aktuelt?

– Vi har allerede innført perioder med gratis parkering enkelte steder i utkant av sentrum. Nå har administrasjonen utarbeidet en helhetlig parkeringsstrategi som vi skal behandle politisk. Det innebærer blant annet bygging av et nytt sentrumsnært parkeringshus til 60 millioner. Vi skal også vurdere om den avgiftsbelagte parkeringen kan avsluttes klokken 16 – og ikke klokka 17 som i dag.

Opsal sier politikerne skal gjøre mange grep for å få flere folk til byen. Blant annet blir det trolig bygd en ny studentbolig like utenfor sentrum. I tillegg skal Stien langs sjøen videreføres, og den skal inkludere en kunststi.

– Byen skal bli attraktiv igjen, men vi trenger hjelp fra dem som bor og jobber i sentrum, sier Kari-Anne Opsal.