Valget av FpUs 1. nestleder har vært en krevende prosess for Frps ungdomsorganisasjon.

Tidligere nestleder Kristian Eilertsen fikk en "kraftig advarsel" fra Frps organisasjonsutvalg som konkluderte med at han hadde brutt partiets etiske retningslinjer på grunn av seksuell trakassering etter en rekke varslersaker.

Likevel var det opp til FpUs landsmøte å vurdere om de hadde tillit til nestformannen. Svaret fikk Eilertsen lørdag ettermiddag – da han med 30 stemmer tapte valget mot valgkomiteens foretrukne kandidat, Andreas Brännström. Han fikk 40 av landsmøtets stemmer, og blir ny FpU-nestformann.

Etter å ha unngått pressen i flere uker, inviterte Eilertsen til pressekonferanse etter valget var gjennomført.

– Den siste tiden har vært veldig tøff. Tøft for varslere, tøft for partiet og tøft for meg. Jeg har stått i en maktkamp i FpU i to år, og jeg var forberedt på utfallet i dag. På mange måter er det også en lettelse. Det gjør at jeg nå får tid til å gjøre andre ting fremover, og det ser jeg fram til, sier Eilertsen.

– Beklager

Han uttrykte i sin valgtale en beklagelse til de som skal ha blitt seksuelt trakassert. Samme beklagelse gjentok han etter valget.

– Jeg vil igjen beklage til de som har opplevd min oppførsel som upassende. Jeg ønsker det nye sentralstyret lykke til. Jeg skal, dersom det er ønskelig, bidra der jeg kan bidra.

- Hvorfor trakk du ikke ditt kandidatur etter varslersakene?

– Fordi jeg mener jeg at jeg var den beste kandidaten til vervet som 1. nestformann i FpU, sier Eilertsen og legger til at han ikke angrer på at han stilte til valg.

– Jeg står inne for mine tidligere uttalelser om at dette har vært en maktkamp.

Skal være aktiv lokalt

Eilertsen vil ikke spekulere i hvordan dette vil påvirke hans fremtidige politiske karriere, men at han vil forsette å være aktiv i lokalpolitikken

– Det er partiet som hele tiden avgjør hvem man ønsker som kandidater, enten det er til kommunevalg, fylkestingsvalg eller stortingsvalg. Jeg er ennå folkevalgt i Harstad og i Troms fylkesting og jeg ser fram til å ivareta de vervene i tiden fremover, sier han.

– Du sa i din valgtale til landsmøtet at du har setter partiet foran deg selv. På hvilken måte har du gjort det i denne saken?

– Jeg føler at jeg har satt partiet foran meg sjøl. Det er ei levesetning jeg alltid har levd etter i mitt virke i Frp og FpU. Det lærer vi alle tillitsvalget opp til. Jeg har også i denne saken stått opp for det jeg mener er rett.

Skal være trygt

Gjenvalgt nestleder i FpU, Bjørn Kristian Svendsrud, håper nå at organisasjonen kan se fremover.

– Denne saken har vært krevende for FpU, Den har vært krevende for Kristian, og for alle som har vært involvert. Landsmøtet er det suverene organet til å ta beslutninger for sentralstyrets sammensetning, sier han og legger til:

– Det skal være trygt i FpU, og det blir også en av viktigste oppgavene for ledelsen i FpU fremover.