Vedkommende skal blant annet flere ganger slått til andre mennesker helt uoppfordret, da de forsøkte å se eller hilse høflig på vedkommende.

Midt på Torget en formiddag skal vedkommende ha gjort seg klar til å slå en eldre dame. Hånden stoppet bare ti centimeter fra hodet hennes, da damen gikk ned på kne for å ta imot slaget i et forsøk på å berge seg selv, fortalte vårt øyenvitne.

Ifølge politiet er det opprettet flere straffesaker på vedkommende, blant annet for skadeverk, trusler, hensynsløs adferd og kroppskrenkelse.

Hendelse på skoleveien

For noen uker siden var det en hendelse på skoleveien «hjem fra skolen». Foreldrene meldte dette til politiet, som videre tok kontakt med rektor på Bergseng skole.

– Politiet kontaktet skolen og fortalte at vedkommende er kjent, og at de følger opp saken, sier rektor Kristin Solheim ved Bergseng skole.

– Hendelsen ble også informert om til alle lærere ved skolen, sier hun.

Harstad Tidende får opplyst at foreldre holder sine barn inne på ettermiddagstid, og kjører dem til og fra skolen. Noen har også montert dashbordkamera i bilen, da de føler seg utrygge.

På vår henvendelse til politiet fikk vi følgende tilbakemelding fra politifaglig etterforskningsleder Robin Moe:

«Politiet har siden medio oktober til desember mottatt flere henvendelser fra publikum vedrørende en mann i 30-årene. Det er som følge av dette opprettet flere straffesaker, blant annet for skadeverk, trusler, hensynsløs adferd og kroppskrenkelse. Politiet etterforsker disse sakene på vanlig måte, og av hensyn til etterforskningen er det ikke ønskelig å gi ytterligere detaljer om status på nåværende tidspunkt.

Det er grunn til å tro at det kan være flere hendelser som ikke er varslet eller anmeldt. For at politiet skal kunne følge opp slike saker på en god måte er det viktig at man ringer politiet med en gang det skjer, det vil være lettere å skaffe til veie bevis i sakene kort tid etter, og lettere å knytte en gjerningsmann til hendelsen. Om man likevel ikke får varslet politiet der og da, er det uansett ønskelig at dette anmeldes i ettertid.

På bakgrunn av politiets kjennskap til vedkommende er det sendt varsel til kommuneoverlegen slik at det kan foretas en grundig vurdering av hvilken oppfølgning som er aktuell fra helsevesenet sin side».

Moe kan bekrefte at noen av hendelsene har skjedd i området mellom Bergseng og sentrum.

– Trenger hjelp

Kommunalsjef Torill Skår sier dette er en vanskelig og komplisert sak for kommunen, og vil ikke kommentere saken noe mer før hun har pratet med kommuneadvokaten.

Flere personer Harstad Tidende har vært i kontakt med, sier det ikke hersker tvil om at denne mannspersonen trenger hjelp.

Etter det Harstad Tidende kjenner til, bor mannen i dag i kommunal bolig. Kommunen svarer ikke på vår henvendelse om vedkommende per i dag får, eller kommer til å få helsemessig oppfølging i fremtiden.

På vår henvendelse til kommuneoverlege Kristin Vik Hagerupsen i Harstad kommune fikk vi følgende tilbakemelding:

«Vi har forståelse for at man kan oppleve det som utrygt dersom man er vitne til eller opplever en situasjon som truende i det offentlige rom.

Kommunen har ikke anledning til å kommentere forhold som omhandler enkeltpersoner. På generelt grunnlag, så er det slik at dersom man som innbygger blir utsatt for trusler eller vold, så er politiet rette instans å henvende seg til.

Fra tid til annen kan man komme i kontakt med personer i det offentlige rom som man tenker trenger hjelp fra helsetjenesten. I slike tilfeller, så kan man melde ifra om dette til kommunens helsetjeneste».