Ikke det at den gule Glimt-trøya er definert som et primærbehov, men for en fotballentusiast som Rune så skjærer det likevel i hjertet når han valgte å gå til såpass drastiske skritt som det er å avhende en signert fotballtrøye. Torsdag kveld gikk den under hammeren for 3.500 kroner til en ihuga Glimt-fan med godt hjertelag.

Den har vært en kjær eiendel til en fotballentusiast. Men nå er den lagt ut for salg, til inntekt for et veldedighetsarrangement for flyktninger.

– Men jeg har planer. Rettere sagt, jeg har mer enn planer. 26. august kommer jeg til å lage et arrangement for barn og voksne på flyktningmottaket i Kvæfjord. Da trenger jeg penger, for her skal jeg stille med mat, hoppeslott og andre aktiviteter, forteller Rune Strand, grunnlegger av, og mannen bak veldedighetsorganisasjonen «Fra sjel til hånd».

Rune har allerede begynt å forberede julen 2023. Her på rommet hvor esker med leker nærmest er vatret opp i reolene. Foto: Kjell Rune Henriksen

Fra kaos til sirlig orden

For en tid tilbake var det kaos i lokalene til Rune Strand. Lokaler som befinner seg i den gamle rutebilstasjonen, og som Harstad kommune har vært generøs nok til å stille til disposisjon. Uten å ta en krone for det.

– Men nå tør jeg påstå det er på stell, sier Rune, og viser Harstad Tidende rundt fra rom til rom i de luftige lokalene. På ett rom henger en mengde barneklær på hengere og stativ, som om det skulle vært i butikk. På naborommet er esker med leker nærmest vatret opp i reoler. Bak en tredje dør finner vi hygieneprodukter og andre ting, spesielt myntet på brukerne av Blåhuset.

– Det er mange som trenger en hjelpende hånd. Kanskje spesielt i disse tider, forteller Rune.

Solgte nesten alt

Historien om Rune Strand og fra Sjel til hånd har røtter flere år tilbake i tid. Til da han en høstkveld så en tv-dokumentar om fattigdom. Skjønt, fattigdom er et ord han selv ikke ønsker å bruke. Han synes rett og slett det er for stigmatiserende.

– Vanskeligstilte er mer nøytralt og mer dekkende, mener Rune, som etter den høstkvelden har brukt alt av tid og egne penger på å hjelpe andre. Med unntak av fjernsynet, en stol og noen hvitevarer, solgte han alt han hadde, og han har aldri sett seg tilbake. Han har kun sett fremover – etter muligheter for å hjelpe andre.

Han har ikke tall på hvor mange julegaver han har gitt bort. Ei heller har han oversikt over hvor mye mat han har kjøpt inn og gitt bort. Nå begynner det også å bli utfordrende å holde oversikten over hvor mange familier han har bokstavelig talt har gitt feriegaver til. For det er ikke rent få som har fått ukesopphold i Tromsø og Lofoten på Runes regning.

– Jeg må hjelpe der jeg kan. Jeg synes kalkun er godt jeg, ler Rune, med referanse til at han selv spiser kalkun hver bidige dag. Han kjøper billig, steker og fryser ned i porsjoner. Og har stor glede av det. Både sånn og sånn. Aldri, med hånden på hjertet, har han kjent på følelsen av å ha forsaket noe som helst.

Harstad kommune har stilt lokaler i rutebilstasjonen gratis til disposisjon for Rune. Det setter han stor pris på. Foto: Lokalene

Trenger bil

Selv om «Fra sjel til hånd» er å definere som et samaritansk enkeltmannsforetak, opplever han også å ha gode støttespillere rundt seg. Han får leie lokaler gratis, han har fått reisegavekort fra Berg-Hansen Nord-Norge, russen på Heggen har donert penger og Harstads ukronede korkonge, Dag Erik Enoksen, ga flere titalls tusen av inntekten fra sin 50-årsmarkering i Kulturhuset til Rune og hans organisasjon. Listen over givere og støttespillere er etter hvert like lang som Rune er takknemlig.

– Det som nå står øverst på ønskelisten er en bil. En liten varebil hadde vært supert, sier Rune, med en klar oppfordring om å ta kontakt dersom noen skulle ha noe slikt stående.

Mange planer

Hadde Rune Strand vært multimilliardær, hadde verden definitivt vært et bedre sted. Men til tross for at det økonomiske handlingsrommet ikke er fullt så stort, gjør han likevel en stor forskjell. Og planene er mange, selv om lommeboka ikke er spesielt tykk.

– Det første jeg skal gjøre er altså å arrangere en dag for barn og voksne på flyktningmottaket i Kvæfjord. Men jeg har også planer om å etablere et samlingssted for ungdom som ønsker et fellesskap og en arena hvor de kan møtes og finne på ting sammen, sier Rune, som i det siste året har proffet opp sin velgjerning med eget organisasjonsnummer og Vipps.

– Jeg har ingen forventninger, men det er hyggelig hvis noen har lyst til å donere noen kroner til 803808. I tillegg er det fullt mulig å legge inn «Fra sjel til hånd» som mottaker av grasrotandelen til Norsk Tipping. Jeg kan garantere at pengene uavkortet går til noen som trenger det. De går fra Sjel til hånd, presiserer Rune Strand.