USA-fenomenet "Killer clowns" har kommet til Norge. Også i Harstad har folk observert truende personer i klovnemaske, sier seksjonsleder for etterforskning Robin Moe

- Vi har hatt en hendelse hvor noen som gikk på gaten onsdag ettermiddag i Medkila opplevde at personer utkledd som klovner løp etter dem, sier han.

Les også: Nå har folk fått nok av klovnene - sterke reaksjoner på sosiale medier

De som ble jaget var to mindreårige jenter, sier politiet. Hendelsen fant sted mellom klokken 18 og 19.

Politiet rykket ut for å lete etter klovnene uten resultat. Dett er ikke den eneste klovnehendelsen i regionen. Andre klovner har banket på dører og vinduer i en skremmende hendelse natt til torsdag.

Straffbart

Moe sier at turgåerne fikk inntrykk av at det skjulte seg ungdommer bak klovnemaskene. I USA og andre steder i Norge har flere klovner hatt køller og andre våpen. Den lokale varianten i Harstad skal ha vært ubevæpnet.

Moe sier at folk som opptrer på en slik måte at de forstyrrer offentlig ro og orden kan være straffbart.

- Er det kniv eller kølle involvert, blir det straks mer alvorlig.

I de mest alvorlige tilfellene kan truende klovner risikere to års fengsel. I paragraf 266 i Den norske lov står det skrevet følgende:

- Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.

Ber foreldrene si fra

Seksjonslederen oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommer som har klovneutstyr.

- De må være bevisst at dette kan oppleves som skremmende med tanke på det som har skjedd ellers i landet. Jeg forstår at det har vært en annen hendelse i Norge hvor en klovn har vært utstyrt med kølle, sier Moe.

I går meldte blant annet Trønderbladet at klovner er observert i Melhus og Klæbu. De hadde kølle og spade. Også i Bodø, Oslo, Romerike og Møre og Romsdal er det sett klovner.

Sprer seg

Observasjoner av skumle "Killer clowns" er ikke et nytt fenomen, men den siste måneden har trenden blitt stadig mer utbredt.

Skumle klovner har lenge vært et vanlig skue i filmens verden. I bokform gjorde forfatter Stephen King bildet av morderklovnen kjent med boken It fra 1986 som senere ble filmatisert.

Hvordan ville du ha reagert hvis du så en klovn i mørk gate? Hva mener du om de som tar på seg maske for å skremme andre? Si fra i kommentarfeltet eller på Harstad Tidendes side på Facebook.

  • Hvis du har sett klovner eller vet noe, ring oss på 770 18000 eller send oss en epost til tips@ht.no