HARSTAD: Oda Karlsen og Maria Bendiksen er to av mange unge som har opplevd kreftsykdommen i familien. I Treffpunkt møter de andre unge som har vært i samme situasjon.

- Jeg var bare ni år da moren min ble syk. Heldigvis gikk det bra, men jeg husker at jeg var veldig redd for henne. Etter at moren min var med på å starte opp Treffpunkt, har jeg deltatt selv. Det har vært en positiv opplevelse, sier 13-årige Maria Bendiksen.

Åpenhet

Også 14-årige Oda Karlsen har opplevd alvorlig sykdom i nær familie.

- Både faren min og andre i familien har hatt kreft. Vi har hatt mye åpenhet om det hjemme, og i Treffpunkt har det vært fint å snakke med andre unge som har opplevd det samme, sier hun.

Sammen med voksne frivillige er de to ungjentene klar til å starte opp med høstens Treffpunkt, som er Kreftforeningens møteplass for pårørende. Tilbudet er for barn og unge mellom 6 og 16 år som har alvorlig sykdom i familien, eller som har opplevd at noen som står dem nær er død.

Fellesskap

Gruppeleder Ole Elven ble selv engasjert som frivillig etter å ha mistet sin søster i kreft. Han mener tilbudet er givende for både frivillige og de unge deltakerne.

- Flere av oss har opplevd mye av det samme. Det blir en del av et godt fellesskap. Sammenkomstene skal være tuftet på positive opplevelser der de unge kan få være seg selv, om de er trist eller glad. Om de vil prate, spørre eller bare være til stede. Samtaler er sentralt i Treffpunkt, men praten skjer på deltakernes premisser, forteller han.

Pusterom

- Det er lov å være trist, men det er ikke sånn at vi bare fokuserer på sykdomsprat, sier Tonje Isaksen. Hun har vært med siden starten for to år siden.

Nå bruker hun sin erfaring til å lede basiskurs for de som ønsker å være frivillig.

- Vi ønsker å være en arena der de unge kan få et pusterom i hverdagen. Vi har alltid et felles varmt måltid, og vi har det trivelig med lek, spill og utflukter med bålkos.

Basiskurs

Etter tallene å dømme er det mange der ute som kan ha glede og nytte av å delta på Treffpunkt, ifølge Tonje Isaksen.

- Det er disse vi vil nå, og da trenger vi flere frivillige. Det kan alle over 18 år, såfremt man liker å jobbe med barn og ungdom. Man starter med et basiskurs, og de som ønsker det kan ta flere kurs etter hvert. Første basiskurs er onsdag denne uke ved Kanebogen bo- og servicesenter. Alle interesserte er velkommen.