Etter om lag 8 måneders drift tyder det meste på at investeringene på om lag 150 millioner kroner i utvidelsen av dokka er vel anvendte penger, ifølge direktør Peter Slump ved Hamek.

800 personer berørt

– Vi opplever en omsetningsøkning på 20 prosent, fra 100 millioner i 2014 til 120 millioner i år, der 35 prosent av denne omsetningen kommer fra driften av tørrdokka. Vi har også måttet øke staben fra 80 til 100 ansatte i løpet av året, forteller Slump og legger til;

– Cirka 30 prosent av vår omsetning går via våre underleverandører, noe som betyr at vår virksomhet gir betydelige ringvirkninger for lokalsamfunnet. Ordrebøkene våre fremover for tørrdokka viser at aktiviteten også for første halvdel av 2016 vil bli høy, noe også fremtidsutsiktene for hele Hamek viser.

– Våre prognoser viser at i 2018 forventes det at om lag 800 personer er direkte eller indirekete berørt av vår virksomhet i dokka og i Samasjøen, sier Slump som får full støtte fra salgssjef Jonny Stiby fra Teknor og daglig leder Arild Albrigtsen fra Harstad Elektro.

Stort potensial

– For Teknors del har utvidelsen av dokka betydd en dobling av omsetningen vår til Hamek i 2015 i forhold til i 2014. Mye tyder på at vi i løpet av 2016 igjen vil doble omsetningen slik at vi ender på et sted mellom 3-5 millioner kroner, som betyr at 10 prosent av vår totale omsetning kommer som følge av aktiviteten i tørrdokka, sier Stiby, som legger til at bedriften har økt antall ansatte fra 13 til 17 i løpet av de to siste årene.

– Hamek har etter utvidelsen av dokka et stort potensial for fortsatt vekst i årene fremover, og med det gode smarbeidet som i dag råder blant den maritime leverandørindustrien i Harstad, er jeg sikker på at vi bare har sett begynnelsen på dokkas betydning for verkstedindustrien i byen, mener han.

Stor betydning

Harstad Elektro har i dag en egen skipsavdeling med 15 ansatte, som har oppdrag i både inn- og utland, ifølge Arild Albrigtsen.

– Vi har i dag mye jobb for Hurtigruten Group på deres skip, der vi ofte må reise til Gøteborg for å utføre disse oppdragene. Forhåpentligvis vil Hamek i fremtiden kunne komme i posisjon for å utføre disse jobbene i dokka her i Harstad, sier han.

– I 2015 vil vi oppnå en omsetning for Hamek på 3,4 millioner, mot 1,3 millioner i 2013, det meste av dette knyttet til oppdrag i tørrdokka.

– I tillegg hadde vi oppdrag for cika 8 millioner i forbindelse med utbyggingen av dokka. For oss har denne utbyggingen stor betydning, og vil ganske sikkert bidra til ytterligere oppdrag og omsetningsvekst i årene fremover, sier Albrigtsen.

Oppgradering

Styreleder Sigmund Sørensen i Hamek og administrerende direktør Ola Karlsen i Harstad skipsindustri forteller at de også har planer om en oppgradering av anlegget i Samasjøen i nær fremtid.

– Her vil blant annet slipp og maskinverksted gjennomgå en betydelig oppgradering. I tillegg ser vi på arealene vi disponerer både i Samasjøen og sentrum som ikke kan benyttes til verkstedindustri hvordan vi best mulig kan anvende disse, enten gjennom salg eller til annet bruk, sier Sørensen og Karlsen.

RUSSISK: Hamek har for tiden nok en russisk tråler i dokka, denne en god del mindre enn den som lå inne i november. Foto: Andreas Isachsen
Arild Albrigtsen, Harstad Elektro, Peter Slump, Hamek og Jonny Stiby, Teknor, (innfelt) fastslår at dokka har ført til økt omsetning. Foto: Andreas Isachsen