I forbindelse med øvelsen kalt Immediate Response 2024 skal amerikanske styrke øve sammen med NATO-land.

Utstyret som består av 200 kjøretøy og mer enn 300 containere skal fraktes hele veien fra Virginia i USA til Finland. Frakten skjer til havs mesteparten av etappen, men fra Narvik Havn og over til Finland skjer det på Norske, Svenske og Finske veier.

Denne etappen starter 24. april.

Det er US Army 3rd Infantry Brigade Comabt Team fra 10th Montain Division som skal delta på øvelsen, om det sier deg noe.

Titusener av deltakere

Øvelsen skal vise at USA har evne og vilje til hurtig forsterkning og forsvar av Europa, Norden og Norge.

Det er mer enn 10.000 soldater fra USA og 12.000 soldater fra NATO- og partnerland som deltar fra 21. april til 31. mai.

Harstad Tidende meldte først at disse kommer til regionen. Det er imidlertid «kun» 400–500 soldater som deltar i selve transportetappen som skjer i vår region.

I Narvik skal amerikanerne losse av utstyret, der en del skal flyttes til Elvegårdsmoen i Bjerkvik. Så skal personell og materiell transporteres med tog og langs vei til Finland, via Sverige.

Det er Heimevernet som har ansvaret for styrkebeskyttelsen når amerikanerne ankommer Narvik havn denne uken.

Norge sin rolle under øvelsen:

Under Immediate Response 2024 øver Norge på rollen som transittland for allierte styrker som skal til Sverige og Finland. Dette innebærer blant annet mottak, støtte med forsyninger og støtte til videretransport.

Det blir grensekryssing over Bjørnfjell og transport av personell og materiell gjennom Sverige til øvingsområdet for øvelse Northern Forest. Der deltar også en norsk styrke fra Finnmark Landforsvar (FLF).