Jon Ludvig Hammer er årets norgesmester i sjakk. Men han rangeres som Norges nest beste sjakkspiller etter Magnus Carlsen, som neste måned spiller VM-match i India. Ettersom de to kjenner hverandre godt, er Hammer med i analyseteamet til Carlsen foran storkampen.

Sterk helgeturnering

Men nå handler det om helgeturneringen med navnet ”Advokatfirmaet Finn Chess International”. 70 spillere fra ni land er påmeldt. Ei uke før turneringsstart er det dermed klart at Harstad arrangerer den største helgeturneringen i sjakk noensinne i Nord-Norge.

– Og det er den sterkeste helgeturneringen gjennom tidene, med 12 stormestre eller internasjonale mestere. Den neste blir sjakk-OL i Tromsø neste år, forteller leder i Harstad Sjakklubb, Stein Jensen.

Det er en fjær i hatten for Jensen at norgesmesteren i sjakk kommer til turneringen.

– Han har tatt ett års pause i studiene for å satse på sjakk fram mot OL neste år. Og på det nivået han befinner seg er ikke helgeturneringer spesielt attraktivt, sier han.

Besøker Sjakk i skolen-vinnerne

Hammer er favoritten til å vinne turneringen. Men det er også en svensk spiller som kan vinne pokalen.

– Pia Cramling ble europamester for damer i 2003 og 2010. Hun og Hammer er de store trekkplastrene, sier Jensen.

Og de blir nok omsvermet når de også skal besøke Sjakk i skolen-klassene på Kila og Kanebogen skoler, som er Norges beste Sjakk i skolen-klasser.

Flermoen tilbake

Blant de lokale deltakerne er Peter Flermoen tilbake. Han har ikke spilt sjakk på to år. Det har faktisk blitt kun fire partier. Ut over det har han ikke trent med brikkene.

– Det blir artig å være med. Jeg må sjekke mitt eget nivå for å se om jeg er blitt elendig, sier han.

For Ödön Toth Engegård er det andre ting som lokker.

– Stein har fått med så mange gode spillere, sier han.

– Det er ikke sikkert, men de kan være heldige å få møte en av de store, sier Stein Jensen.