Kenneth Leiknes, prosjektleder i Mercur Solutions Foto: Kjell Magne Angelsen

Bedriften har skapt seg en nisje ved å designe og produsere egne håndteringsløsninger for tungt boreutstyr. I første rekke håndteringen av de såkalte «X-Mas Tree».

Det er en innretning som kontrollerer strømmen inn og ut av en borebrønn. Jobben bestod i å levere en bærekonstruksjon som kan sikre det svært tunge «juletreet».

Sikkerhet

Tidligere satset Mercur tungt på produksjon av såkalte bæretårn til juletrærne. Disse viste seg å gjøre jobben. Men grundige undersøkelser fant at muligheten for mer funksjonelle løsninger eksisterte. Jobben med å finne dem havnet hos nettopp Mercur Solutions.

– Vi satte oss ned og utviklet et helt nytt konsept, en slags fraktvogn. Denne sikrer ikke bare effektiv drift, men gir en utrolig sikker og funksjonell håndtering, sier prosjektleder Kenneth Leiknes.

– Et «juletre» blir hentet opp og skiftet 5-6 ganger i året. Hver gang skal 60 tonn massivt stål svinges gjennom lufta og ned fra, eller opp på plattformen. Et lite uhell, og delikat utstyr for titalls millioner kroner står i fare. For ikke å snakke om menneskeliv, forklarer Leiknes.

Prototype

Fysisk sett er «juletreet» en ansamling ventiler, ofte bygget ut av massive blokker med stål. Dette gjør innretningen utrolig tung. Noe skal frakte og holde juletreet fast, så det ikke begynner å pendle i alle retninger. Spesielt når det henger i vannoverflaten, på vei opp eller ned mot brønnen. Det er her Mercur Solutions design har vist seg å være funksjonelt. En slags juletrefraktevogn.

– Vi produserte prototypen i Skroghallen i fjor høst og i vinter. Så ble den skipet til Mongstad utenfor Bergen. Vogna skal monteres klar til bruk av våre folk om bord i selve riggen, ute på Troll-feltet, sier Leiknes. Han kommer nettopp fra en inspeksjonstur om bord i riggen.

Det var i september i 2010 at Statoil Bergen og Stena Drilling tok kontakt. Mercur Maritime påtok seg da oppdraget med å utføre en studie for å finne en sikker løsning på lagring av juletreet om bord, senking ned til skvalpesonen og videre ned i sjøen.

Oppkjøp

Selskapet Advantex i Harstad kjøpte i fjor industridelen i Mercur Maritime, og svelget «Nordicapump» i samme slengen. Navnevalget på selskapet endte på «Mercur Solutions». Eierne ønsker å gjøre det nye selskapet til et av landsdelens ledende på innovative leveranser for både offshore og landbasert energiproduksjon.

– Juletrevogna er et produkt vi har stor tro på. Nå skal vi markedsføre den og forsøke å overbevise selskapene om at den er en god investering for dem. Klarer vi å hanke inn bestillinger på 3-4 slike i året, vil det bety en jevn inntektsstrøm til Mercur Solutions.

– Dette er et langsiktig arbeid. I mellomtiden vurderer vi en rekke landbaserte prosjekter. Selskapet er inne i en veldig spennende tid, forklarer Kenneth Leiknes.

juletrevogn fra mercur solutions Foto: mercur