Bygget er i dag Norlines sin terminal. Bygget skal rives og Nordic Eiendom sine kjøpesenter planer er ett skritt nærmere realisering. Det er ennå ikke bestemt hvor Norlines skal flytte, men Stangnesbasen er ett av flere alternativ.

Havnesjef Ivar Frans Hagenlund sier at fra neste år er all tunggodset fjernet fra sentrum. Det er en prosess som har pågått siden 80-tallet.- Det har tatt veldig lang tid, men endelig har vi klart å flytte alt tungt gods til den nye kaia på Seljestad og til Stangnesbasen, sier han.

Kjøper alle byggene

Det har vært et sterkt ønske fra havna i en årrekke å få bort de største vogntogene gjennom sentrum.- 60 tonns store vogntog passer dårlig midt mellom barn, barnevogner og øvrige gående. Derfor er det med stor tilfredshet at vi endelig har funnet en løsning på dette, sier han.

Nordic Eiendom har kjøpt alle havnas bygg på Larsneset, men selve kaifronten skal fortsatt eies og drives av havna. De har kjøpt åtte mål, har samtidig inngått en 90 års lang leieavtale til markedspris.- Larsneset skal fortsatt være hurtigrutekai, ha plass til cruiseskipene og være ISPS godkjent. Denne delen vil bli inngjerdet slik at skip som krever sikkerhet kan ligge innenfor sikkerhetssonen, sier han.

I forlengelsen av denne avtalen til havna investere rundt 45 millioner kroner på totalrenovering av Larsneset og samtidig forlenge rundt 100 meter mot sør.- Målet er å begynne med dette arbeidet neste sommer, og vi håper å være fedig i 2019. Havna vil fortsatt eie og disponere 22 meter langs hele kaias bredde. Det vil bli plass til å ta imot passasjerer og losse hurtigrutene, sier Hagenlund.

Inviterer alle til å tegne bygget

Men det er ikke bare Norlines-terminalen skal går mot slutten. Også Kindbrygga kommer til å bli revet og erstattet. Den ligger mot nord i forhold til havneterminalbygget.- I dag huser den sju hybler til studentsamskipnaden, lager og verksted. Men bygget som ble oppført på 40-tallet er i svært dårlig forfatning. Kaia som det står på er også dårlig. Vi har ikke bestemt oss ennå, men trolig må deler av kaia som bygget står på også rives.

Kindbrygga vil trolig bli erstattet av et nytt bygg i tre etasjer. Havnesjefen ser for seg lager, hybler og kontorer.- Vi må i en dialog med fylket og Boreal om de ønsker å være på kaia. Ønsker de det, kan vi starte til høsten samtidig totalrenovere kai 2. Da vil vi legge nytt dekke, som på kai 1, og lyssette kaia og nybygget.

De ønsker en åpen prosess hvordan det nye bygget skal bli seende ut. Derfor inviteres alle som vil være med på å skape noe nytt i havna til å melde seg.- Skal bygget bli i samme stil som terminalbygget, eller skal det bygges noe helt unikt. Meningen er å gjøre dette til en spennende signalbygg for byen, sier han.

Kindbrygga skal rives og erstattes med et nytt treetasjes bygg. Foto: Odd Leif Andreassen
Seniorrådgiver Lennart Jensen (t.v) og havnesjef Ivar Frans Hagenlund har store planer for havna. Foto: Odd Leif Andreassen