Han fortalte åpenhjertig om hvordan det har vært å stå fram som homofil, som same og hvordan han har vært fullstendig åpen om alt i mediene.

– Jeg vokste opp i ei bygd med både samehat og homohat, derfor var det veldig stort da jeg på 30-årsdagen fikk kofte for første gang. Det er veldig godt å være meg selv hundre prosent, ei «utspjåka kråka» som jeg er, sa han til de 450 publikummerne, som deltok på markeringen i Skånland.

Erlend Elias Bragstad ble introdusert som samegutten fra Tysfjord som dro til hovedstaden med en drøm. Der tok alle med storm og i dag er han en kjent stylist. Han ble i 2014 kåret til «Årets nordlending». Mange av de som møtte i Skånlandhallen hadde nok også sett han på tv-showet «Skal vi danse» nylig.

I talkshowet deltok også harstadjenta Marthe Valle, som i tillegg til å være artist og låtskriver, er sykepleier som jobber i psykiatrien. Hun fikk også stor oppmerksomhet for de uhøytydelige dansemovsene hun gjør i musikkvideoen «Det e ikkje tell å tru», som også ble vist for publikum i salen tirsdag.

Valle fortalte åpenhjertig om den tøffe tida i 2010, da hun var nyskilt og alenemamma til en ettåring.

– Vanlige folk går til psykologen da. Jeg meldte meg på X-faktor, sa hun.

Må tørre

Hun er opptatt av at man skal tørre og fortelle om det når man har det tøft, fordi det krever så mye å skjule det. Depresjon ligger på tredjeplass blant årsakene til at folk ikke jobber. Valle vil ha vekk tabuet rundt psykisk helse, og slik talkshow-leder Bård Borch Michalsen formulerte det «Vi må bort fra at det er lettere å ha en brukket fot, enn ei brukket sjel».

Erlend Elias Bragstad fortalte om at han hadde vært åpen om at han hadde testikkelkreft, fordi faren hans hadde prostatakreft.

– Det er kjempetabu rundt menn og kreft, og vi trenger mer åpenhet. Jeg sto fram om dette for å få flere menn til å sjekke seg, sa han.

Han fortalte om overgrep og hvordan han hadde fått bearbeidet dette uten antidepressiver, ved å ta kontakt med SANKS - et kompetansesenter for psykisk helse hos samisk befolkning.

Flott nok

Barbro Lill Hætta Jacobsen, kommuneoverlege i ETS, medlem i komiteen for Verdensdagen og konferansier på arrangementet, oppsummerte dialogen med at publikum må huske at «vi er flotte nok som vi er, og det vi gjør er bra nok i massevis».

Spørsmålene haglet inn

Temaet engasjerte tydelig. Etter pausen hadde de fått inn masse spørsmål om psykisk helse, som Valle og Elias forsøkte å besvare.

– Her er spørsmål over all forventning, spesielt fra barn og unge, sa Borch Michalsen.

Leder av komiteen for Verdensdagen, Rigmor Ingebrigtsen, la vekt på at alle har psykisk helse, som er følelser og tanker vi har inni oss. Tabuet rundt dette må ryddes bort, mener hun. Ordfører Helene Berg Nilsen, som også hilste forsamlingen, er glad for at temaet i år var «Noe å glede seg over».

– Det trenger vi alle, om det er i jobben, på tur i skog og mark, eller ved å gi hverandre ros. Jeg synes vi skal bli flinkere å si positive ting til hverandre, sa hun.

Hilde Winther (helsesøster Skånland) med Lena Torbergsen (helsesøster Tjldsund), Britt-Elin Torbergsen (konsulent) og Oddveig Nymo Dalbakk (ledende helsesøster Skånland).
Lill Cathrine Ekra og Marcus Birkestrand i ETS barnevernstjeneste.
450 personer deltok på markeringen i Skånland.
Grethe Solberg, Elisabeth Dybvik Kristiansen og Stina Meyer Nibe testet blodsukret til folk. Her er det lege Johannes Rothenpieler som fikk gjennomgå.
Sissel-June Hansen, Anne-Sissel Hansen og Evy Svendsen.
Leder i komiteen for Verdensdagen for psykisk helse, Rigmor Ingebrigtsen.