Selv om resultatet for 2017 endte 9,3 millioner under 2016, var det ingen politikere som kritiserte årets resultat. Tvert imot. Ordfører Marianne Bremnes kommenterte regnskapsresultatet slik til Harstad Tidende.

Stor respekt

– Dette skal først og fremst de ansatte ha æren for. De har på en måte det står stor respekt av stått på gjennom tøffe omstillinger og nedskjæringer.

– Også kommunestyret fortjener ros for å ha vist måtehold. Samspillet mellom politikerne og administrasjonen er viktig, og det har etter mitt syn fungert godt.

– Dette resultatet betyr at vi nå har økonomisk handlingsrom til å sette ting på dagsorden som vi før bare kunne drømme om, sier Bremnes.

God budsjettdisiplin

Rådmann Hugo Thode Hansen pekte på fire årsaker til det gode resultatet.

– De frir inntektene økte med 18,1 millioner, lønnsoppgjøret ble 7,4 millioner lavere enn budsjettert, pensjonskostnadene 24,5 millioner lavere og renter og avdrag 16,4 millioner bedre ut enn budsjettert.

– Men også god budsjettdisiplin ute i enhetene, er en viktig årsak til det gode resultatet.

– Fortsatt er det noen tjenesteområder som drifter i minus (grunnskole minus 12,2 mill. og helse og omsorg minus 11,3 mill. jour.anm.) som det må tas tak i for å komme «på track». Hvis ikke vil vi før eller senere komme i minus resultatmessig, hevdet Hansen.

– Sola skinner fortsatt

Kommunens totale langsiktige gjeld per 31.12.2017 er på 2.545 milliarder kroner. Dette er en marginal økning på 25 millioner sammenlignet med året før.

– Selv om vi foretok investeringer for 401 millioner i 2017, der Harstad skole sto for den største andelen, pluss investeringer innen vann, avløp og veier, ble 298 millioner av dette finansiert gjennom bruk av ubrukte lånemidler. Resten kom fra selvkostmidler innen vann- og avløp og investeringsfond, sa Hansen.

– Selv om det er noen få skyer på himmelen, skinner sola fortsatt godt, og dette resultatet gir oss økt handlefrihet fremover, avsluttet rådmannen.

solid: Regnskapsresultatet viser solide 72,3 millioner i pluss for Harstad kommune. Foto: andreas Isachsen