Kanskje er problemet med at enkelte slenger fra seg de mest utrolige ting ved returpunktene en saga blott?

Nå er det i hvert fall ingen grunn til ikke å levere stort sett alt man måtte ha av avfall ved anlegget på Stangnes, noe Turid Mikkelborg håper alle vil benytte seg av.

– Vi må bli flinkere å sortere

– Personlig kunne jeg ikke tenke meg å ikke sortere eget avfall. Jeg liker å ha det ordentlig rundt meg og er opptatt av å ta vare på miljøet, sier Mikkelborg, som fredag var innom anlegget på Stangnes for første gang for å kvitte seg med avfall uten å måtte betale for det.

– Vi nordmenn må bli langt flinkere til å kildesortere. Jeg har en leilighet i Sverige jeg benytter en del, og jeg er ikke redd for å innrømme at svenskene er langt flinkere enn oss til å sortere avfallet.

– Etter at HRS innførte denne ordningen bør alle benytte anledningen til å levere avfallet her nede. Det er nesten slik at jeg vil påstå at det vil være skammelig å ikke sortere heretter, sier Mikkelborg som får kyndig veiledning av kundeveileder og maskinfører Erik Nikolai Høie med å registrere avfallet hun har med seg.

Ingen har protestert

– Vi er utstyrt med en egen iPad der avfallet kundene kommer med blir plottet inn, sier Høie.

– Sammen med kunden beregner vi vekten og blir enig om hvor mye som leveres. Som eksempel kan nevnes at en ordinær sort søppelsekk rommer 100 liter, eller 0,1 kubikk. Men dersom denne kun inneholder julegavepapir blir naturligvis vekten langt mindre.

– Til nå har vi ikke opplevd at noen har protestert på denne å beregne mengdene på, forteller Høie.

Lettere for alle å sortere

Avdelingsleder Terje Ørnsrud ved HRS Husholdning på Stangnes har stor tro på at denne ordningen vil kunne bidra til søppelproblematikken rundt returpunktene forsvinner.

– Men dette er bare en av grunnene til at vi innfører denne ordningen. I all hovedsak blir det nå lettere for alle å sortere når man nå kan levere det meste av avfallet hos oss.

– Ikke minst er det å håpe at det store fokuset den senere tiden på alt plastavfallet som forsøpler hav, strender og naturen for øvrig, kan bidra til at vi blir langt flinkere til å returnere dette fra oss fremfor å kaste det vilkårlige steder, sier Ørnsrud.

– Fungerer godt i Ålesund

Han viser til at lignende returordning er innført flere andre steder, blant annet i Ålesund.

– Her har det fungert svært godt. Jeg har derfor stor tro på at også Harstad-væringer vil benytte seg av denne ordningen og bli flinkere å sortere, sier Ørnsrud.

oppfordrer: Terje Ørnsrud oppfordrer nå alle til å levere avfallet sitt på Stangnes. Foto: Andreas Isachsen