Karibiske tilstander. Det er hva du kan oppleve karibiske tilstander hva angår vakre strender og klart vann. Det er bare en liten båtreise med hurtigbåten. Du kan reise frem og tilbake på samme dag. Sammen med familie og venner kan du ta med deg sykkelen om bord på hurtigbåten, på øyene Krøttøy og Meløyvær er det til sammen 7 kilometer vei som du kan sykle på.

Krøttøy ligger og venter på deg denne sommeren. Det passer fantastisk godt for deg som vil ha en kortreist feriedag eller du kan slå opp telt, overnatte og feriere ute i naturen. Du kan bade i midnattssol på en av de mange små og store strender som det kryr av på øya. Visste du at Krøttøya henger sammen med Meløyvær med ei solid bru? Disse to øyene har noen få fastboende, dette gjør at hurtigbåten kommer og går hver dag. Vi i Harstad Tidende har møtt Einar (59) og Ellen (53) Veimoen som driver Valhall, et hotell og opplevelsessenter.

Spektakulært skue

Sommeren ligger foran oss og hva skal du bruke sommeren til? Hvis du ikke har vært ute i øyriket rett utenfor Harstad, er det absolutt verd å dra dit ut med båt. Du kan ha det som plommen i egget på hotell Valhall eller du kan bo i telt, noe som unger synes er utrolig morsomt. Du kan gå på pub på Meløyvær og legge til med båten. Vi i HT tok sykkelen med på turen, det er utrolig praktisk å ha sykkel med plass til niste og termos samtidig som du kommer deg rundt på disse to vakre øyene på en lett og fin måte. Stillheten vekker noe i deg og lydene fra dyrelivet kommer veldig nært.

Båtturen utover til Krøttøy er en opplevelse i seg selv, du får se landskapet fra havet noe som gir deg et nytt visuelt bilde og en ny opplevelse av området rundt Harstad. Hurtigbåten glir forbi Grytøya og på venstre side ser du hvordan landskapet er preget av jordbruk, skog og mange fjell. Fjellene på Grytøya forteller oss at her har det vært store krefter i sving for å skape dette landskapet. Når båten passerer Sandsøy så bør du ta en titt ut av vinduet på høyre side. Det er et spektakulært skue for enhver og absolutt noe å vise frem til turister, venner, familie, barn og kjærester. Når båten nærmer seg Krøttøy så kan du nyte du et landskap med bratte fjell, slake øyer og holmer som bare ligger der og venter på deg for at du skal oppdage landskapet. Verden ser ny og uoppdaget ut, det er bare å ta årene, kajakken, motorbåten og sykkelen fatt. Hva venter du på?

På Valhall har de faste familier og faste utenlandske gjester fra hele verden som kommer igjen, år etter år. Noen har oppdaget stedet fordi de har vært her på bedriftsseminarer og kurs slik at de på den måten har blitt kjent med landskapet på Krøttøya. De forteller at ei dame fra New Zealand som tilhører Maori kommer hvert år for å oppleve stillhet, naturens lyder og se på ørn. Her finner du Troms fylkes tetteste ørneområde. Det er mulig å bestille ørnesafari med ørnegaranti. I tillegg til de som har forhåndsbestilt opphold på Valhall kan sommeren være litt uforutsigbar, det kan komme mange eller få innfallsgjester, uansett er Ellen og Einar er klare til å ta imot gjestene sine. De håper på å få mer hjelp med driften i den nærmeste tiden fordi arbeidsmengden er i perioder ganske høy.

Sankthans og bryllup

Sankthansaften feires hvert år på Valhall med helgrillet lam, det er åpent for alle, men det er lurt å melde seg på slik at det blir nok mat. Til sommeren kommer en gruppe franske padlere som holder til på øya i tre uker, de padler fra Senja og ut til Krøttøya og bor i telt og elsker området. Har du lyst til å padle så er det mulig å få leid kajakk om du ikke har din egen. Det siste på fronten er el-moped, HT fikk prøve el-moped og det var et fantastisk kjøretøy. Det er et helt lydløst og hyggelig fremkomstmiddel, noe som passer på et sted hvor stillhet er i fokus. Har du lyst å fiske så kan du låne båt hvis du ikke har selv. Du kan også være med på hvalsafari for å se grindhval, men da må du holde deg oppdatert. For det kan ikke planlegges så lang tid i forveien. Vi blir også fortalt at alle gjestene får lyst til å bade på Krøttøy og det kan vi forstå. Det er et ukjent antall hvite sandstrender, så her kan du finne deg en strand, liten eller stor. Det er forfriskende med et nordnorsk sjøbad både sommer som vinter. Det kan arrangeres bryllup på disse vakre hvite strendene hele året. Det at strendene er så hvite har en naturlig forklaring. Verdens største korallsanddynge finner du her. Rugl også kjent som ruggel er forkalkede rødalger som når de dør blir hvite, og det er disse som gjør at så mange strender er hvite.

Vi fra HT fikk høre om mannen fra Gran Canaria (Spania) som hadde kjøpt ringer for lenge siden og ventet på det riktige øyeblikket. Det riktige øyeblikket ble på Krøttøya når nordlyset slo til med magiske farger på himmelen, ingen visste noe og det ble et uforglemmelig øyeblikk for paret og de som var til stede. Maten som serveres er laget mest mulig fra lokale råvarer som fisk, villsau, tang, rognebærgelé og bjørkesirup. Vi fikk smake bjørkesirup, det var overraskende godt og smakte søtt uten at det var tilsatt sukker. På Valhall videreforedler de fisk og kjøtt til blant annet pinnekjøtt, kjøttrull, boknafisk og grillet tørrfisk.

I august er det åpen dag på fortet, det er Sør Troms museum som i samarbeid med Valhall arrangerer dette. Da kan alle komme gratis inn for å se på verdens mest moderne kystfort som nu i dag er et nasjonalt museum. Vi tipper at ikke alle er klar over at fortet er et nasjonalt museum. I tillegg kommer det store grupper fra Amerika, Sverige og England for å se på fortet i tur og orden, det er utrolig mange folk i verden som er interessert i militære fort. En guidet tur tar fort 2- 3 timer og dette er noe som de som er på kurs og bedriftssamlinger også gjerne får med seg. Vi i HT fikk være med på en liten tur og vi ble imponert over fortet, det er stort der inne, det er mange etasjer og det ser moderne ut selv om det ble ferdig bygd på slutten av 80-tallet.

Ute på Krøttøy går du på historisk grunn. Det er funnet flere graver fra jernalderen og bøndene til Tore Hund skal visstnok ha bodd der og drevet med krøtter (kreatur = småfe og storfe), derav navnet Krøttøy. Så velg kortreist ferie i sommer? Ta deg en tur i skjærgården med hurtigbåten du kan gå av i Skrolsvik, Krøttøy, Sandsøy, Bjarkøy, Kjøtta og Flakstadvåg. Derfra kan du sykle, gå på oppdagelsesreise, men ta med termos og matpakke for på båten er det ingen servering.