Mandag morgen 9. april ble det målt en snødybde på 109 centimeter ved Vervarslinga. Dette er en snau halvmeter mer enn på samme dato i fjor.

Da ble snødybden målt til 61 centimeter, mens den var nede i 43 centimeter på samme dato i 2016.

Opptil to meter

Meteorologikonsulent Trond Robertsen er mannen som måler snødybden på stasjonen på toppen av Tromsøya.

MÅLER DYBDEN: Meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Vervarslinga i Nord-Norge forteller at det er fem år siden snødybden var større på denne datoen. Dette bildet er tatt 2014. Foto: Lena Verås Eriksen

Han deler en rekke interessante fakta om den årlige snødybden siden 1921, som er året målingene startet på nåværende sted. Han sier gjennomsnittsmålingen for 9. april i de nesten 100 åra som har gått, er 82 cm. For de siste fem åra er tallet 67 cm.

– 2013 er forrige gang det var mer snø i Tromsø på nåværende tidspunkt. Da var det 140 centimeter 9. april, sier han.

Værsyke tromsøværinger som måtte tro at det alltid har ligget snø på bakken tidlig i april, tar feil.

– Ved ett tilfelle har det vært snøfritt i Tromsø 9. april: For 58 år siden, i 1960, sier konsulenten.

Tromsørekorden på 240 centimeter snø ble satt så sent på våren som 29. april, i 1997. I rekordåret var snødybden 188 centimeter på nåværende tidspunkt.

Lett snø smelter raskt

Tall fra Meteorologisk institutt viser at det var langt mindre snø tidligere i vinter, enn nå. For én og to måneder siden var snødybden henholdsvis 51 og 52 centimeter, i en periode med rekordlite nedbør.

Vervarslinga får likevel  en del reaksjoner fra tromsøværinger som mener den reelle snødybden er høyere enn målingene viser.

– Dette skjer spesielt etter tunge snøfall, som natt til søndag. Denne snøen er svært lett, og da blir det mye luft innimellom. Det som da skjer når temperaturen stiger over nullpunktet, er at snøen smelter og komprimeres veldig raskt, sier Robertsen.

Snøfri 17. mai

17. mai er gjennomsnittlig den første snøfrie dagen i Tromsø, forklarer Robertsen. Meteorologikonsulenten vil allikevel ikke spekulere i om det blir snøfritt på nasjonaldagen i år.

– Været forandrer seg hele tiden, men i fjor var faktisk 17. mai den første snøfrie dagen, og da hadde vi mindre snø på denne datoen, påpeker han.

Meteorologen har allikevel en gladmelding til alle som er lei av snø. Fra førstkommende til neste onsdag viser langtidsvarselet nesten null nedbør i Tromsø, med temperaturen på plussiden.