Sivilforsvaret har vært i innsats i nesten 55 000 timer i juli. Det er rekordhøyt. Til sammenligning er gjennomsnittstallene de siste åtte årene 42 000 timer for et helt år.

– Jeg er stolt og takknemlig for innsatsen som tjenestepliktige kvinner og menn og fast ansatte i Sivilforsvaret har lagt ned i forbindelse med alle skogbrannene i sommer. Jobben de har gjort med å støtte brann- og redningsvesenet har bidratt sterkt til slokkingen av svært mange skogbranner, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Flest skogbranner

Hele 86 av de 102 innsatsene i juli var skogbranner og Sivilforsvaret har hatt personell i skogbranninnsats hver eneste dag i juli. De største innsatsene var i Telemark, Aust-Agder og i Finnmark. På grunn av ferietid har det også vært behov for å flytte mannskaper på tvers av sivilforsvarsdistrikter og fylkesgrenser for å bistå i slokking.

– Tilbakemeldingene vi får, er at de tjenestepliktige mannskapene våre er pålitelige og gjør en solid jobb. Noe av fortrinnene til Sivilforsvaret er at vi kommer med trente og organiserte mannskaper, som er vant med å forholde seg til ulike typer av hendelser og krisesituasjoner, sier Daae.

Høy skogbrannfare

Skogbranner krever store mengder materiell. Og det legges nå ned mye jobb i Sivilforsvaret for å gjøre klar utstyr til nye innsatser. Noe må repareres og ødelagt utstyr må erstattes.

– Etter en ekstraordinær innsatsmåned håper vi mannskapene nå får tid til å hvile seg. Men skogbrannfaren er fortsatt høy mange steder og vi er i beredskap for nye innsatser, sier Daae.

GREQ: FOTO: Rogaland brann og redning IKS Foto: Rogaland brann og redning IKS
BILDE: FOTO: Odd Skarbomyr, DSB Foto: Odd Skarbomyr, DSB